Sammandrag Virikkeitä 4/2015

Heidi Kiiskinen

I framtiden kommer man i Finland att ha ett stort behov av kulturell växelverkan och ömsesidig förståelse. Alla är tvungna att göra vad de kan för att stödja integration och fredlig samexistens. I det här sammanhanget har konsten och kulturen en stor betydelse. Detta nummer av Virikkeitä lyfter därför fram olika möjligheter om hur litteraturen kan stödja barn och ungdomar som befinner sig i kris. När vi för ett år sedan bestämde oss för det här temat kunde vi inte ana hur aktuellt det skulle vara just den här hösten skriver Jutta Setälä inledningsvis till läsaren.

Päivi Heikkilä-Halttunen behandlar i sin artikel böcker som man i hemmen, på daghem och i skolor kan använda som hjälp vid diskussioner kring invandrartemat.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika saa uuden ystävän. Minerva 2012
Sanna Pelliccioni: Onni-poika saa uuden ystävän. Minerva 2012

Sanna Pelliccioni har i sin artikel intervjuat medlemmar av de nordiska IBBY-sektionerna om hurudan litteratur man ger ut just kring det här ämnet. I artikeln ingår översikter och boktips från Sverige, Norge, Danmark och Island.

Artikeln ”Att bygga fred med bilderboken” presenterar verksamheten inom Institutet för Fredsfostran och projektet Världsskolan. I artikeln intervjuas projektkoordinatorn Hanna Niittymäki som bl.a. berättar vad som är avgörande för en god bilderbok som behandlar mångkulturalism.

Pirkko Illmanen har diskuterat med Silja Mäki om litteraturterapi och om vilken typ av barn- och ungdomsböcker som lämpar sig och kan användas vid behandling av olika kriser. I den omfattande artikeln finns också mångsidiga boktips, både skön- och facklitteratur.

I e-postmeddelandet berättar Sanna Pelliccioni ur en illustratörs synvinkel om de tankar och känslor som uppstått under den gångna hösten. Det stormar och det stormar hårt i världen just nu, skriver hon.

I det här numret innehåller bokrecensionerna litteratur kring temat dvs. kriser och mångkulturalism och med finns både nya, aktuella böcker och också litet äldre litteratur.

God jul och tack för det gångna året 2015!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s