[arvio] Sammalisto, Iida: Tähtimosaiikki

Iida Sammaliston Tähtimosaiikki on hänen esikoisteoksensa. Teos seuraa fantasiakirjallisuuden kirjoittamattomia sääntöjä ja on lajissaan varsin vahva edustaja. Tähän asti suomalaista nuorille suunnattua fantasiaa on kirjoittanut lähinnä muutama kirjailija, esimerkiksi Anu Holopainen, Reeta Aarnio ja Ilkka Auer. Uusia tekijöitä kaivataan, ja Sammalistolla on kaikki mahdollisuudet nousta samaan kastiin aiempien tekijöiden kanssa.

Tähtimosaiikissa on kyse perinteisestä fantasiasta, hyvä vastaan paha-taistelusta ja quest-tyyppisestä seikkailusta. Päähenkilöinä kirjassa ovat tähtikansan edustaja Lupus sekä vaeltaja Suni. Lupus ennustaa vaeltajasta, joka tulee lopettamaan Korppiruhtinaan terroriaikakauden, ja Lupuksen tehtävänä on mennä Ruskaan, maanpinnalle, auttamaan tätä vaeltajaa tehtävässään. Lupus saa mukaansa kompassin, joka osoittaa hänet vaeltajan suuntaan.

Ruskassa vaeltaja Suni liikkuu kettunsa Ion kanssa pitkin tasankoja ja vuoristoja, nauttien elämäntavastaan, joka mahdollistaa liikkumisen pitkin maata ilman rajoitteita. Suni saa kuulla, että Korppiruhtinas on antanut luvan surmata kaikki vaeltajat, sillä nämä edustavat väärää elämäntyyliä ja rikkovat Korppiruhtinaan käskyjä. Tämä vuoksi hän on jatkuvassa vaarassa kulkiessaan pitkin Ruskaa. Ainoa vaara ei kuitenkaan tule Korppiruhtinaan suunnalta. Matkallaan Suni on joutunut levottoman sielun, suohon hukkuneen lapsivainajan, uhriksi, mutta hänen sydämensä ja elämänhalunsa ovat olleet sielulle liian voimakkaita, eikä sielu ole pystynyt viemään häneltä voimia. Sielu on siirtynyt osaksi Suniin, ja vaikuttaa Sunin mielialoihin ja jaksamiseen.

Sunin ja Lupuksen tiet kohtaavat, ja yhdessä he lähtevät etsimään Korppiruhtinasta sen jälkeen, kun Suni on hyväksynyt ennustuksen hänelle antaman kohtalon. Matkalla on monia vaaroja ja sankareidemme tiet eroavat hetkeksi yhdistyäkseen jälleen uudestaan.

Teoksen maailma on hienosti rakennettu, ja alku lähteekin lupaavasti käyntiin. Valitettavasti loppupuolella kirjaa lukijana minulle tuli tunne, että kirjailijalle oli tullut kiire saada kirja loppuun. Sivusta seurataan muutaman hahmon sisäistä kamppailua ja ehkä hieman sadunomaisia kasvutarinoita henkilöinä, mutta pääosin Tähtimosaiikki on hieno ja kaunis fantasiakertomus. Kieli on kaunista ja hiottua, tarinalle on annettu tilaa, maailma on rakennettu hienosti ja juonenpäät kietoutuvat lopussa yhteen täyttäen tarinan aiemmat aukot. Teknisesti tyylipuhdas suoritus, mutta jään odottamaan, mihin Sammalisto vielä kehittyy.

9789511284802

Otava 2015
ISBN 978-951-1-28480-2

Suvi Oksanen

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s