[muisto] Vuoden 1988 Anni Swan mitali Eeva Tikalle

Eeva Tikka sai Anni Swan -mitalin vuonna 1988 satukokoelmastaan Virranhaltijan salaisuus ja muita satuja (Gummerus 1987). Teoksen kuvituksen on tehnyt Anu Vanas.

tikka.jpeg

Tikka on julkaissut yhteensä yksitoista romaania, seitsemän novellikokoelmaa, viisi runoteosta ja neljä satukokoelmaa, joista Virranhaltijan salaisuus on toinen. Teoksissaan Tikka on kuvannut ihmisiä elämän rajatilanteissa: tärkeiden kasvutapahtumien, muutosten ja menetysten edessä. Ihmisten ja luonnon kuvaajana Eeva Tikka on omaa luokkaansa. Biologin koulutuksen saaneella kirjailijan teksteissä luonto on vahvasti läsnä ja luontokuvat saavat usein symbolista ja myyttistä sisältöä. Hänen vahva alueensa on ilmaisuvoimainen kieli, joka havainnoi tarkasti ja taipuu kuultavana ja kauniina.

Virranhaltijan salaisuuus -kokoelma koostuu kahdeksasta sadusta, joissa moderni ja perinteinen satuaines solmiutuvat toisiinsa omintakeisella tavalla. Tikkaa innoittavat niin klassisen sadun prinsessat ja viranhaltijat kuin nykymaailmastakin tutut luonnonihmeet ja -ilmiöt.

Anni Swan -mitalin ohella Eeva Tikka on palkittu teoksistaan useaan otteeseen: hän on saanut mm. neljästi valtion kirjallisuuspalkinnon ja ollut vuosina 1986 ja 2000 Finlandia-palkintoehdokkaana. Viimeisin on Suomen Kulttuurirahaston palkinto vuonna 2009. Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, venäjäksi, viroksi, latviaksi ja hepreaksi. Lisäksi hänen käännöksiään on julkaistu antologioissa mm. englanniksi, ranskaksi, saksaksi, portugaliksi ja vietnamiksi.

IBBY Finland jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali annetaan teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Voittajaksi on mahdollista nimetä yksittäisen teoksen sijaan myös kirjapari, kirjatrilogia tai kahden kirjoittajan yhteisteos. Mitalin on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961.

Jutta Setälä

Lähteet: http://www.gummerus.fi & http://kirjasto.mikkeli.fi

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s