[muisto] Runoriimejä ja filosofiaa – Anni Swan -mitalisti v. 2006 Jukka Itkonen

Runokirja on saanut toistaiseksi vain kerran Anni Swan –mitalin, kun se vuonna  2006  myönnettiin Jukka Itkoselle kirjasta Koipihumppa – runoja lapsille ( Otava 2005). Jukka Itkosen palkintojen sarja alkoi vuonna jo 1999, jolloin hän sai Nuorisokirjailijoiden jakaman Arvid Lydecken –palkinnon kirjastaan Kirpun matka maailman ääriin. Tätä ovat seuranneet koko tuotannosta myönnetyt Kaarina Helakisa ja Tirlittan –palkinnot sekä Vuoden runoilija -palkinto. Jukka Itkonen on notkea ja kekseliäs riimittelijä, monipuolinen kirjailija, sanoittaja ja muusikko, joka myös piirtää ja maalaa.

kuva-jukka-itkonen-ja-anni-swan-mitali
Jukka Itkonen ja hopeinen Anni Swan -mitali. Kuva: Maija Korhonen

Runokirjan sammakko vie ajatukset muodonmuutokseen ja kehitysoppiin. Runot virittelevät mielikuvitusta ja luovaa ajattelua ja esittävät kysymyksiä, kuten runossa Kastemato:

Kastemato, puuttuvat jalat.
Mihin sinä loput
ja mistä sinä alat?

Nokkaeläimen savonkielinen pohdinta omasta identiteetistään riemastuttaa:

Ka, enpä ossoo piättee,
mikä oekein oesin.
Oesinko vuan näen,
vae sitten ihan toesin.

Oesko minun muoto
linnun vaeko kalan,
polskisiko veissä
vae tuapertasko jalan.

Koipihumpan runot viehättävät kaikenikäisiä. Niissä on huumoria ja mielikuvitusta ja tunteita laidasta laitaan. Itse olen suorastaan rakastunut alun luonnon kiertokulkua kuvaavaan Kuusi ja siemen – runoon. Hiljaista iloa tuo herkkä runo Sininen hetki aamusta, jolloin hiiren sydän lyö ja aurinko on hirven sarvissa.

Suosittelen lämpimästi tarttumaan tähän kirjaan, sen riimit ja teemat eivät vanhene.  Ilokseni huomasin, että näyttelijä Emilia Pokkinen ja huilisti Päivi Pöyhönen ovat valmistaneet runoista lastenteatteriesityksen, jonka ensi-ilta oli 6.9.2015 Pirkanmaan musiikkiopistolla Tampereella. Sitä voi tilata teatteriosuuskunta Kajeen kautta.

Maija Korhonen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille? 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s