[muisto] IBBY Annantalossa -näyttely 1.3.–25.3.2007

IBBY Finland juhli 50-vuotista taivaltaan järjestämällä näyttelyn kaikkien H. C. Andersen –palkintoehdokkaidensa töistä. Annantalon taidekeskus antoi yhdistyksen juhlavuoden näyttelylle koko toisen kerroksen käytävätilan ja sen pohjoispäädyn pienoisgallerian. Näyttely oli hieno otos suomalaisesta lastenkirjallisuudesta ja sen kuvituksesta.

Tove Janssonin perikunnalta lainaksi saadut muumien historiasta kertovat pikkuesineet ja taiteilijan kirjeet toivat näyttelyyn erityistä hohtoa. Aarteet säilytettiin tarkasti lukitussa vitriinissä. Heidi Kiiskiselle ja minulle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus tutustua taiteilijan ateljeehen samalla, kun haimme esineet turvallisesti taksikyydillä Ullanlinnankatu 1:stä juuri avajaisia edeltävänä iltana.

Sofia, Hannu ja Mika
Näyttelyssä keskustelevat Sofia Jansson, Hannu Taina ja Mika Launis keskustelevat näyttelyssä. Kuva: Maija Korhonen

Toinen vitriini oli omistettu Anni Swan-mitalisteille. Siinä oli tarkka luettelo palkituista ja heidän kirjoistaan muutamin näyttein, yhdistyksen hallussa oleva kuva Anni Swanista ja vieläpä hopeinen Anni Swan -mitali. Mitali lainattiin Sinikka ja Tiina Nopolalta, vuoden 2003 mitalisteilta.

Eniten huolta ja vaivaa mutta samalla myös onnistumisen riemua tuotti toisen kerroksen pohjoispääty. Katri Kirkkopelto ja Kaisa Torkki päätyivät toteuttamaan sinne IBBY-organisaation laajuutta osoittavan tilataideteoksen. Valtavaan maapalloon oli eri maiden pikkulipuin merkitty kaikki IBBY:n jäsenmaat. Maapalloa ympäröivät katosta naruissa roikkuvat erikieliset lasten- ja nuortenkirjat. Nämä olivat osa sitä kirjamäärää, jonka H. C. Andersen -raatiin kuulunut Maija-Liisa Korhonen oli lukenut ja luovuttanut työryhmän käyttöön.

maapallo2
Maapallo. Piirros Kaisa Torkki.

Jännittävin muisto liittyy tuohon maapalloon. Annantalon suostumuksella työryhmä apulaisineen sai luvan työskennellä viikonlopun vapaana olevassa kuvataideluokassa. Alexander Reichsteinin antamien ohjeiden mukaan hankittiin jätti-ilmapallo ja tilattiin paikalle sen täyttäjä. Sen jälkeen alkoi varsinainen työ, johon osallistui joukko vapaaehtoisia: pallon ympärille liisteröitiin kerros toisensa jälkeen sanomalehtiä, päällimmäiseksi vielä kerros voimapaperia. – Liisteri kuivui… Pallosta tuli mahtava! Mannerten rajat piirrettiin näkyviin tussilla.

Mutta: kuvataideluokan oviaukko oli IBBY-pallolle aivan liian ahdas. Pallo oli halkaistava ja puoliskot kuljetettava erillisinä kappaleina galleriaan. Osat teipattiin yhteen ja riemu oli suunnaton: mantereet osuivat kohdakkain. Näin pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko kohtasivat toisensa kuin IBBY:ssä ikään. Tämä symboloi myös oman yhdistyksemme vahvistuvaa kansainvälistä toimintaa.

Maija Karjalainen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille? 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s