[muisto] Ensimmäinen Anni Swan -mitalivoittaja v. 1961 – kerronnan uudistaja Merja Otava

20170129_133722
Kuvassa Priskan viidennen painoksen kansi. Kuva: Myry Voipio

Ensimmäinen Anni Swan -mitali myönnettiin vuonna 1961 Merja Otavan esikoisteokselle Priska (WSOY 1959), joka täytti Suomen Nuortenkirjaneuvoston – nykyiseltä nimeltään IBBY Finland ry – palkinnolle asetetut korkeat vaatimukset. Se on kielellisesti ja kaunokirjallisesti vahva tyttöromaani, joka uudisti paitsi suomalaista tyttökuvausta, myös suomalaisen nuortenkirjallisuuden kerrontaa. Priska on myös käännetty kymmenelle kielelle, esimerkiksi englanniksi, saksaksi, ruotsiksi, puolaksi ja viroksi.

Priskassa käytetään niin sanottua näkökulmakerrontaa, joka etenee teoksen henkilöiden tajunnanvirran ja pohdintojen myötä. Vaikka teoksen kerronnalliset keinot poikkeavat tyttökirjallisuuden totunnaisista kaavoista, teemat ovat samat. Priska tarkastelee perhe-, ystävyys- ja ihmissuhteita, koulunkäyntiä, tulevaisuudentoiveita, ihastumisia ja seurustelua.

Modernius on yhä edelleen Priskan valtti, mutta tottumattomalle lukijalle kirja voi tyylinsä, kerronnallisen rakenteensa ja näennäisen tapahtumattomuutensa vuoksi olla vaikeatajuinen luettava. Aikalaiskriitikoiden ja -lukijoiden rakastama ja arvostama Priska onkin sittemmin jäänyt oman aikansa suosikiksi. Suomalaisen nykytyttökirjallisuuden rajojen liikuttajiin ja uudistajiin Priska on kuitenkin vaikuttanut paljon. Se on esimerkiksi yksi kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen Finlandia Junior -palkitun (2011) sekä IBBY Honour List -kunniakirjan (2014) saaneen teoksen valoa valoa valoa (Karisto 2011) esikuvista.

Vuodesta 1961 asti Anni Swan -mitali on jaettu joka kolmas vuosi kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali annetaan teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen.

Myry Voipio

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy  järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s