[arvio] Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Wickström, Mikameidän jengin zlatan
Meidän jengin Zlatan
WSOY 2016
ISBN 978-951-0-41458-3

Arsa ja Karri ovat parhaat ystävät, eikä Karrin siirtyminen toiseen jalkapallojoukkueeseen ole muuttanut tätä ystävyyttä. Molempien poikien suhtautuminen jalkapalloon on kuitenkin vaarassa muuttua. Arsan joukkue ei toimi enää yhdessä hyvin ja treenit ovat pakkopullaa kun taas Karri kokee painostusta oman joukkueensa taholta. Asiaa ei auta se, että Karrin kotona asiat eivät ole mallillaan, ja se mietityttää tietenkin Karria.

Karri alkaa puhua jalkapallon pelaamisen lopettamisesta, koska se ei huvita häntä enää. Jalkapallon tilalle hän pyytää Arsaa opettamaan hänelle rumpujen soittoa, ja Arsa suostuu. Samalla Arsa kuitenkin pohtii, mitä Karrille voisi sanoa, ettei hän lopettaisi pelaamista. Voiko todellakin käydä niin, koko seudun lahjakkain maalintekijä lopettaa noin vain?

Onneksi asiat saavat uuden käänteen, kun Arsan isä saa idean. Koska muutkin pojat Arsan joukkueessa tuntuvat viihtyvän huonosti nykyisissä treeneissä, Arsan isä kokoaa poikien vanhemmat yhteen ja he päättävät perustaa kokonaan uuden joukkueen. Joukkueen valmentajaksi saadaan Karrin ja Arsan joukkueen edellinen valmentaja, jonka valmennustyylistä kaikki pitävät. Ainoa este tiellä joukkueen syntymiseen on Karrin osallistuminen. Se on kriittisin tekijä koko joukkueen syntymiselle. Onneksi Arsa oli tajunnut luvata Karrille rumputunteja niin, että Karrin on suostuttava hänen ehdottamaansa palvelukseen. Tässä tapauksessa Karrin on siis luvattava liittyä joukkueeseen. Onneksi Karri lupaa ja uusi joukkue on valmis. Vihdoinkin asiat alkavat sujua ja harjoituksetkin maistua entiseen malliin.

Meidän jengin Zlatan on rehellinen urheilukirja, joka keskittyy oikeasti jalkapalloon ja sen pelaamiseen. Muita elämään kuuluvia asioita sivutaan, mutta niihin ei takerruta sen enempää. Nuorten elämää kuvataan rehellisesti ja aidon oloisesti, ja teksti on helppolukuista. Kirja on nopeatempoinen, mutta tapahtumia on helppo seurata. Tällaisia aidosti urheiluun keskittyviä kirjoja on ilo saada nuortenkirjavalikoimaan, sillä niitä on helppo suositella eteenpäin lajista kiinnostuneille nuorille lukijoille. Lisäksi teoksen kielen helppous tekee teoksesta sopivan myös niille, joilla on hankaluuksia lukemisessa.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s