[arvio] Kirkkopelto, Katri: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa

Vuosi 2015 on Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden kunniaksi Katri Kirkkopelto on tehnyt ”Sibbestä” hurmaavan lasten kuvakirjan Soiva metsä. Tarina nähdään Sibeliuksen lapsenlapsen silmin: Jean eli Janne-pappa on aivan tavallinen isoisä, joka on säveltänyt paljon hienoa musiikkia ja matkustanut ympäri maailmaa. Tapahtumapaikkana on Sibeliuksen koti Ainola, ja tarinassa tutustutaan niin Jeaniin, Ainoon kuin Jeanin matkoihin ulkomaille.

Kirjan mukana on cd, jolla soittavat Nazig Azezian (piano) ja Jussi Makkonen (sello). Muusikot ovat nauhoittaneet suurimman osan kappaleista Ainolassa, joten levyllä vallitsee maaginen tunnelma. Luin kirjan ensin ilman musiikkia, ja seuraavan kerran musiikin säestyksellä. Kuvituksesta ja tekstistä voi hyvin päätellä, missä kohdissa kutakin kappaletta on hyvä kuunnella. Musiikin ja kirjan yhdistelmä toimii mielestäni saumattomasti: ”Kuusi”-kappaleen aikana voi katsella kuvaa Jean Sibeliuksesta istumassa kuusen alla, samalla kun lapsenlapsi puhaltelee voikukasta höytyviä ilmaan. Höytyvät muuttuvat musiikiksi päästessään ilmoille. Kuvitus kutkuttaa mielikuvitusta yhdessä musiikin kanssa: hei, tuossahan kuuluu ihan selvästi vesipisarat! Ja nyt olemme Pariisissa, voin lähes haistaa tuoreen patongin ja nähdä Eiffel-tornin. Kirkkopelto kuvaa maalauksellisilla kuvilla Ainolan maisemia ja kuvittaa musiikin syntyhetkiä. Kuvat ovat herkkiä ja kauniita, ja niitä unohtuu tutkiskelemaan pitkäksi aikaa.

Soivaa metsää jaetaan Suomen kaikkiin alakouluihin vuoden 2015 aikana. Onkin herkullista ajatella, millaisia elämyksiä kirja voi tuottaa pienille lapsille. Yhdessä luokassa voidaan miettiä, mitä mielikuvia kenellekin tulee mieleen musiikin eri osista. Samalla Sibelius ja hänen tuotantonsa tulevat tutuksi pienestä pitäen. Kiistellä toki voidaan siitä, keskittyykö kirja liian vähän itse tuotantoon ja säveltäjän elämään ja enemmän yksittäisiin tuokiokuviin lapsenlapsen ja isoisän välillä. Mielestäni kirjassa on tehty oiva ratkaisu rakenteellisesti asian suhteen. Tarina itsessään on hyvin helppotajuinen ja helposti seurattava. Kuvakirjamainen osuus on selvästi osoitettu hieman pienemmille kuuntelijoille: tekstiä ei ole liikaa, se on helppotajuista ja kuvitus tukee tekstiä. Kuvakirjaosuuden jälkeen on pieni tieto-osuus, johon on koottu lyhyt elämänkerta Sibeliuksesta sekä selitetty muutamia termejä. Näin kirjasta on saatu monille eri ikätasoille sopiva, eikä siitä synny kuvaa liian vaikeana tai helppona teoksena. Vanhemmat oppilaat hyötyvät tieto-osuudesta lähdeluetteloineen esimerkiksi esitelmiä tehdessään, ja pienempiä koululaisia voidaan tutustuttaa Sibeliuksen elämään ja tuotantoon pienin askelin kuvakirjan myötä.

Aivan vieras ajatus Sibeliuksen tarinan kertominen ei ole, sillä Jussi Makkonen on vuodesta 2010 kiertänyt ympäri Suomen alakouluja pitämässä musiikillista tarinatuokiota Sibeliuksesta. Näiden esiintymisten pohjalta kirjakin on saanut ideansa. Hienoa, että tällainen moniaistillinen teos on nähnyt päivänvalon ja tulee sulostuttamaan ihmisten korvia ja silmiä vielä pitkän aikaa.

Soiva_metsa_kansi

Lasten keskus 2015
ISBN 978-952-288-215-8

Suvi Oksanen, 7/2015

Julkaistu painetun Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s