[arvio] Király, Réka: Yksi vielä

Yksi vielä on toinen uuden pienkustantamo Etana Editionsin ensimmäisistä kuvakirjoista. Kuten Jenni Erkintalon Värejä meressä -kuvakirja, myös Yksi vielä on nelikulmainen ja pienikokoinen pienille lukijoille suunnattu teos. Yksi vielä kertoo pienestä punaisesta majasta, joka on tyhjillään. Yksi kerrallaan metsän eläimet löytävät tämän majan ja asettuvat sinne taloksi. Karhu tulee korjaamaan majan kattoa, hiiri nuuhkii siellä ruokaa ja kettu esittää taikatemppuja. Lopulta pikkuinen mökki ei kestä väen paljoutta ja ratkeaa liitoksistaan.

Réka Királyn kuvitukset ovat reippaita, hauskasti tyyliteltyjä ja graafisia. Värimaailma on raikas. Kirjan pääväreinä on kirkkaan punaista ja tumman sinistä. Kuvakirjan juju on jokaisen aukeaman oikealla puoliskolla oleva punaisen majan kuva. Maja kuvataan oikeastaan vain varjokuvana: lukija erottaa ainoastaan jokaisen eläimen tuoman muutoksen majan silhuettiin. Kun jänis menee majaan, katolta pilkistävät sen kaksi pitkää korvaa. Linnusta näkyviin jää terävä nokka. Mittarimato näkyy kaarevana pötkylänä majan seinällä. Jokainen eläin tuo varjokuvaan jotain uutta ja lopulta maja näyttääkin jo aika oudolta. Oravakin sen huomaa, mutta päättää kuitenkin mennä vielä mukaan. Lopulta majaa huokaa, vieläkö yksi on tulossa. Viimeisellä aukeamalla sanat loppuvat, mutta lukija voi nähdä, mitä tapahtuu. Majan repsahtaa auki ja kaikki sen sisälle ahtautuneet eläimet sinkoilevat kuka minnekin.

Yksi vielä leikkii majan silhuetilla. Lukijan täytyy aina joka eläimen kohdalla keksiä, mitä uutta kuvaan on ilmestynyt. Aina se ei ole yhtä helppoa kuin jäniksen korvien kohdalla. Pihalla nuokkuva kasvi herää henkiin, kun lintu kastelee sitä, ja myöhemmin kasvi alkaa myös kasvaa. Kirjan lopussa leikki toimii toisin päin. Maja ratkeaa ja lukija voi etsiä, minne mikäkin palanen on joutunut.

Tekstiä kirjassa on vain vähän. Jokaista eläintä kuvaa lause tai kokonainen virke, vain loppuratkaisu vaatii hieman enemmän sanoja. Tarina perustuu toistoon: eläimet yksi kerrallaan astuvat majaan sisään, kunnes se ei enää kestä. Yksi vielä muistuttaa oikeastaan kansansatua. Metsän eläinten roolit tosin eivät ole kansansaduista lainattuja. Esimerkki kettu ei ole ovela, kuten perinteisesti kansansaduissa, vaan se tekee taikatemppuja.

Yksi vielä -kuvakirjan punaisen majan muuttumista on mielenkiintoista seurata. Eläimet mahtuvat majaan sopuisasti. Esimerkiksi jäniksen ja sen luonnollisen vihollisen ketun majailu samassa mökissä ei ole ongelma. Lopulta kuitenkaan pieni mökki ei kestä väen paljoutta. Voisiko sen nähdä kannanottona maapallon ylikansoittumista vastaan? Ainakin kirja puhuu kohtuullistamisen puolesta.

Kiraly_yksi vielä

Etana Editions 2014
ISBN 978-952-7105-01-6

Jutta Setälä

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s