Karkit vai ystävät, kumman valitset?

Nukketeatteri Sytkyt Talvipuutarhassa: Lunta

Nukketeatteri Sytkyt on Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri. Sytkyt perustettiin 30 vuotta sitten ja nykyään esityksiä järjestetään kotimaan lisäksi ulkomailla. Vuosittain järjestetään lähes 250 esitystä mm. päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa. Laukkanen esiintyi jo 1990-luvulla Pikku kakkosen sarjassa ”Veera ja Ville”.

Toimeksiantoja tulee usein ulkomaille Suomen suurlähetystöiltä ja kotimaisilta suuryrityksiltä. Tutuksi ovat tulleet esiintymismatkoilla mm. Thaimaa, Singapore, Etelä-Korea, Egypti ja Kiina. Nukketeatteri Sytkyt oli Teatterin tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2008 eniten ulkomailla vieraillut ryhmä 38 esityksellä. Juha Laukkanen on valittu myös Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.

Toisena pääsiäispäivänä Talvipuutarhassa oli suoranainen kansainvaellus lapsiperheiden tullessa seuraamaan Lunta-nimistä nukketeatteriesitystä. Mukana olin myös minä 10-vuotiaan kuopukseni kanssa. Laukkanen jutteli lämpimän hauskasti lapsille esityksen alkua odottaessamme ja sai paikoillaan pyörivät lapset heti asettumaan.

Markkinateatterin tapaan esitys oli lyhyt, 10–15 minuuttia, mutta piti otteessaan heti alkusekunneista lähtien. Siinä Lauri-poika tapaa pääsiäisnoidan ja saa häneltä maagisen, punaisen kiven. Tämän taikakiven tulisi johdattaa hänet kaikkien maailman karkkien ja lelujen luokse. Karkkiaarre odottaa kultaisen portin takana. Lauri ei heti löydä tietä sinne ja joutuu kyselemään apua.

Vanha kukkamummo neuvoo tien kultaisella portille, mutta varoittaa Lauria, ettei hän pääse enää sieltä takaisin, mikäli astuu portista sisään. Lauri joutuu eettismoraalisen kysymyksen äärelle: haluaako hän todella kaikki maailman lelut ja karkit? Mikäli hän valitsee karkkiaarteen, hän ei koskaan voi palata omaan maailmaansa eikä enää näe ystäviään. Kumpi on tärkeämpää, karkit vai ystävät?

Laukkanen kysyi myös yleisöltä saman kysymyksen. Suurin osa lapsista valitsi ystävät ehdottomasti mieluummin kuin karkit. Aina kuulemma löytyy lapsia, jotka ehdottomasti valitsevat karkit ja lelut ystävien sijaan. Minkä valinnan Lauri teki? Kiperän pohtimisen jälkeen hän lopulta valitsi ystävät ja hylkäsi houkuttelevan vetoavan kultaisen portin.

10-vuotiaan mielestä esitys sopii parhaiten 3–8-vuotiaille. Hän piti Laukkasen äänestä ja hänen tyylistään kertoa satua. Nuket olivat myös taitavasti tehtyjä ja tarpeeksi isokokoisia, jotta kaikilla oli mahdollisuus nähdä ne. ”Ammattitaitoista työtä”, totesi poika pikkuvanhasti ja osuvasti.

Sytkyt esiintyy Talvipuutarhan pihassa kesätiistaisin 30.6.2015 alkaen klo 13 ja 15. Talvipuutarhassa avautuu myös Sytkyjen 30-vuotisjuhlanäyttely 12.6.2015 alkaen.

Pirkko Ilmanen

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s