[arvio] Erkintalo, Jenni: Värejä meressä

Värejä meressä on pieniin käsiin sopiva kuvakirja. Se esittelee lukijalle perusvärit ja maalaa niillä meren asukkaat. Keltainen, sininen, punainen, musta ja valkoinen pensseli tarttuvat merihevoseen, valaaseen, hummeriin ja niin edelleen. Loppua kohden värejä kokeillaan myös, mitä värejä sekoittamalla syntyy ja niin saadaan kilpikonna ja mustakalakin saavat väriä pintaansa.

Kuvakirjan teksti soljuu rennosti runomuotoisena. Lorujen säkeet sitoo yhteen loppusointu, mutta säkeiden määrä vaihtelee. Riimit ovat kekseliäitä ja yllättäviäkin. Tekstissä on myös hyväntahtoista huumoria: ”Pehmeä pinkki on halailumme tulos, / löllöllä meduusalla kaunis kudos.”

Värejä meressä -kirjan väripinnat ja hahmot ovat voimakkaita ja pelkistettyjä. Niissä saavat reilusti näkyä käden- ja pensselinjälki, roiskeet ja epätasaisuudet. Värit kuvataan kuitenkin mahdollisimman selkeinä ja sekoituksen tulokset todellisina, mikä on todella hyvä. Juuri tuollaista violettia ja ruskeaa maaleja sekoittamalla syntyy. Muutama pensselinveto tuo hienosti esiin meren otusten ja pensselien persoonallisuutta. Yksinkertaisuus ei todellakaan ole tylsää.

Sen lisäksi, että Värejä meressä opettaa lapselle perusväreistä, niiden sekoittamisesta ja innostaa tarttumaan maalipensseliin, kirja kuvaa myös monimuotoisuutta. Kaikki ovat erilaisia, mutta juuri niin on kaunista. Eri väripensselit ovat kaikki erilaisia ja omia persooniaan, jotka muodostavat yhdessä kokonaisuuden: ”Me olemme perhe oikea, / yks´ pitkulainen, toinen soikea”. Myös meressä asustaa monenlaisia olioita tunteellisesta valaasta ärhäkkääseen hummeriin. Juuri moninaisuus tekee maailmasta mielenkiintoisen.

Jenni Erkintalo on graafinen suunnittelija ja Värejä meressä hänen esikoiskuvakirjansa. Erkintalo perusti viime vuonna yhdessä Réka Királyn kanssa Etana Editions pienkustantamon, jonka kahdelle ensimmäiselle kuvakirjalle kerättiin varoja joukkorahoituksen avulla. Tuloksena oli hyvin viimeistelty ja valloittava kuvakirja.

Erkintalo_värejä meressä

Etana Editions 2014
ISBN 978-952-7105-00-9

Jutta Setälä, 7/2015

Julkaistu painetun Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s