[arvio] Ulf Stark & Linda Bondestam: Ennen näkymättömiä eläimiä

Ulf Stark
Ennen näkymättömiä eläimiä
Alkuteos Djur som ingen sett utom vi
Kuvittanut Linda Bondestam
Suomentanut Liisa Ryömä
Teos & Förlaget 2016
ISBN  978-951-851-742-2

Kuukurkko on päivin,
likinäköinen,
mutta öisin kaukokatseinen;
se erottaa kuhinan tähtien
mesikukkana täysikuu,
niin kaunis että kaikki muu,
jopa syöminen unohtuu.

Djur som ingen sett utom vi (Förlaget 2016) on ruotsalaisen lastenkirjailijan, Ulf Starkin ja suomalaisen kuvittajan, Linda Bondestamin yhteistyönä syntynyt upea lastenrunoteos. Sen loisteliaasta suomennoksesta Ennen näkymättömiä eläimiä (Teos 2016) vastaa Liisa Ryömä. Stark ja Bondestam ovat aiemmin julkaisseet myös kuvakirjan Kaikki tämä (Teos & Schildts & Söderströms 2013, alkuteos Allt det här 2012), joka sekin oli vertaansa vailla.

Ennen näkymättömiä eläimiä runoilee lukijan eteen joukon erikoisia ja kummallisia otuksia, joista kukaan ei ole ennen tiennyt mitään. Suomennoksen nimi on sanaleikki: kyse ei ole ennennäkemättömistä, vaan juuri ennen näkymättömistä eläimistä. Ovatkohan ne olleet aiemmin näkymättömiä vai vain näkymättömissä? Runojen kieli on monimuotoista, leikkivää ja hulluttelevaa. Useammassa kohdassa lukija pysähtyy ja lukee juuri lukemansa säkeen uudelleen. Sanat saavat uusia merkityksiä ja niitä taivutetaan poikkeavalla tavalla, kuten  runossa ”Voikuvaeltaja”: ”Tuollapäiniä ei löydy mistään.”

Kirjassa on runoja yhteensä 27. Oman runonsa saavat muun muassa sellaiset olennot kuin Moskiskaani, Merivaltava, Samiskaiset, Vauhkahyyppä ja moni muu. Kirjan kaikki otukset ovat enemmän tai vähemmän vinksahtaneita, yleensä hieman salamyhkäisiä, mutta kuitenkin varsin sympaattisia. Sellainen on esimerkiksi Hämy:

Hämy karkaa illoin
vartalosta vaivalloisesta
kun ei sen vankkuutta kestä.

Siitä näkyy vain pari vilahdusta.
Se tanssii ja nauraa silloin,
ja sen hymy on ihan musta,
eihän se muista hampaita pestä.

Lyhyissä runoissa on loppusoinnut, ja limerikkirunojen tapaan viimeinen säe on usein humoristinen ja yllättäväkin.

Kirjan kuvituksissa yhdistellään kollaasimaisesti erilaisia väri- ja kuviopintoja sekä ohutta kynänjälkeä. Värikkäät kuvitukset maalailevat kummien otusten ohella kauniita luonnonmaisemia ja urbaaneja kaupunkimiljöitä. Jokainen aukeama on omanlaisensa taideteos. Kirjan teksti ja kuvat täydentävät toinen toistaan. Kuvitukset antavat mielikuvituksellisille olennoille ulkomuodon. Kuten teksteissäkin, ne ovat toinen toistaan erikoisempia. Useimmilla olioilla on suuret mulkosilmät. Samiskaiset ovat pieniä, ruskeita, karvaisia palleroita – kaikki samanlaisia. Merivaltava on vihreä ja niin jättimäinen, että se täyttää koko aukeaman.

Oliot ovat erilaisia ulkonäöltään, mutta myös luonteeltaan ja mielenlaadultaan. Kirjasta löytyy innostuneita, äkäisiä, tyytyväisiä, kaihoisia, pelokkaita, ailahtelevaisia ja epäluuloisia olioita. Päivänautti elää vain yhden päivän, mutta ottaa siitä kaiken ilon irti. Hyssy on ujo paitsi kerran vuodessa, jolloin siitä tulee raivokas. Tökötin taas tököttää kaiket päivät huomaamatta mitään tai ketään, ja on tyytyväinen juuri siihen. Voikuvaeltaja taas ei jää paikailleen minnekään, vaan etsii aina jotain parempaa. Kirja saa lukijan pohtimaan omaa elämänasennetta: oletko kuin Tökötin tai Voikuvaeltaja? Kannattaisiko maailmaa katsoa mieluummin samaan tapaan kuin Päivänautti: ”Yhden päivän se elää vain, / mutta lentää ja kimmeltää ja laulaa: / Voi mitä sain! Kyllä kannatti odottaa!”

Ennen näkymättömiä eläimiä on todella herkkä, hauska ja monimuotoinen lukukokemus – kannattaa ehdottomasti ottaa lukulistalle!

Jutta Setälä 3/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s