[arvio] Supertietokirja – Yli 10 000 kuvan löytöretki

Supertietokirja – Yli 10 000 kuvan löytöretki9789511303107
suom. Tarja Kontro ja Ari Suramo
Otava 2016
ISBN 9789511303107

Kustannusosakeyhtiö Otava on julkaissut suorastaan järkälemäisen lapsille, nuorille ja koko perheelle suunnatun tietopaketin nimeltä Supertietokirja – Yli 10 000 kuvan löytöretki. Vuonna 2015 ilmestyneen brittiläisen Picturepedia-nimisen tietoteoksen ovat suomentaneet Tarja Kontro ja Ari Suramo. Sen kokoamiseen on osallistunut suuri joukko asiantuntijoita, toimittajia ja kuvatoimittajia. Teos tarjoaa laajaa, etenkin visuaalista tietoa kuudelta osa-alueelta, joskin suomalaisen lukijan kannalta ehkä liian anglo-amerikkalaisesta näkökulmasta.

Tietokirjan ensimmäinen osa on nimeltään ”Tiede ja tekniikka”, vaikka muutkin osat edustavat tieteenlajeja, eli luontoa, maantiedettä, kulttuuria, urheilua ja harrastuksia sekä historiaa. Tutustuin kirjaan 9-vuotiaan lukijan kanssa, ja ajattelin itse, että osien järjestys olisi ehkä voinut olla toinen, jolloin olisi edetty aluksi vaikka luonto-osion eläimistä kohti maailmankaikkeutta, joka nyt on aivan teoksen alussa. Mutta onhan toisaalta kuitenkin niin, että tietokirjaa ei tulekaan lukea alusta loppuun, vaan on osattava etsiä itseään kiinnostavat asiakokonaisuudet.

Kirjan takakansi vinkkaa, että Supertietokirjan upeiden kuvien ja kiehtovien faktojen parissa viihtyy koko perhe, koska kiinnostavia kokonaisuuksia riittää jokaiselle. Näin tässä kävikin, myös lapsen äiti ja isä innostuivat tutkimaan kirjaa. Itseäni kyllä ärsytti aika lailla urheilua ja harrastuksia esittelevän osion miesvaltaisuus niin kuvituksen kuin lajivalintojen osalta. Tässä olisi ollut tuhannen punnan paikka käsitellä asioita sukupuolten tasa-arvoa edistävästi.

Suomennoksessa havaitsin ainakin yhden pienen, mutta ärsyttävän virheen. Vakiintunut tapahan on käyttää useista maailman kuninkaallisista vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Niin teoksessa olikin pääosin tehtykin, paitsi yhden brittihallitsijan kohdalla: Maria I oli kirjassa Mary I (Maria Verinen).

Supertietokirjan värikkäät kuvat ovat korkeatasoisia ja tekstit nasevia. Asiat on esitetty kiinnostavasti ryhmitellen sekä selkeitä aikajanoja tai tietoruutuja käyttäen.  Kaiken kaikkiaan oivalsin kuitenkin lapsen kanssa kirjaan tutustuessani, että tällainen kirjajärkäle ja ”kuvapedia” on aikamoinen tieteellinen runsaudensarvi, joka edistää loistavasti nuoren lukijan kiinnostuksen heräämistä uusiin asioihin ja tieteenaloihin jopa paremmin kuin tietokoneella umpimähkäinen googlettaminen.  Kukin lukija voikin kirjaa selailtuaan löytää kiinnostuksenaiheensa, ja sen jälkeen valintansa mukaan etsiä lisää tietoa netistä tai muista tietokirjoista.

Kolmasluokkalainen piti kovasti aukeamasta, jossa oli erirotuisia kissoja, koska hänellä itsellään on kaksi kissaa, mutta oppi samalla monta uutta asiaa kissoista.  Hän oli myös erityisen kiinnostunut muinaisen Egyptin vanhasta kulttuurista, josta hän kuitenkin pääsee opiskelemaan koulussa vasta muutaman vuoden päästä. Nyt tämä kirja tarjosi aiheesta jo hienoja virikkeitä.

Yksi kuva kertoo, kuten vanha sanonta kuuluu, enemmän kuin tuhat sanaa. Niinpä teoksen 10 000 kuvaa edistää myös lukutaidoiltaan heikompien lasten kykyä päästä jyvälle tieteen kiinnostavista saloista.

Teresia Volotinen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s