[arvio] Sari Luhtanen: Totuus Tarusta. Lätkääntymisen lyhyt oppimäärä

0EKD_1_pl.inddLuhtanen, Sari
Totuus Tarusta: Lätkääntymisen lyhyt oppimäärä
Otava 2015
ISBN 978-951-1-29033-9

Tarusta kertova sarja on edennyt jo toiseen osaansa. Kuvittaja on vaihtunut Tiina Pajusta Mirjami Manniseen, ja Tarusta on tätä myötä tullut enemmän normaalin teinin näköinen, ulkonäöstään huolimattoman ulkopuolisen sijaan. Uusi kuvitustyyli on pehmeämpi ja sarjakuvamaisempi kuin Pajun. Vertailu esimerkiksi Nolo elämäni -sarjaan on helppoa, sillä kuvitustyylit ovat suhteellisen samanlaisia.

Tarun parhaat ystävät ovat edelleen Ilmo ja Aino. Kaikki sujuu kuten ennenkin, kunnes koittaa koulunalku, ja Taru joutuu pahan vatsataudin takia aloittamaan koulun pari päivää myöhässä. Ainon käytös on muuttunut yhtäkkiä, ja Taru jää tätä ihmettelemään. Yleensä Aino on innosta hihkuen ryhtynyt erilaisiin puuhiin Tarun kanssa, mutta nyt Aino on jotenkin erilainen: puhuu eri lailla, liikkuu eri lailla, käyttäytyy eri lailla. Syynä on ilmeisesti uusi ystävä Nea. Nea saa Ainon vedettyä mukaansa joka paikkaan, ja Taru jää yksin. Taru ei tähän suostu tyytymään, ja ryhtyy selvittelemään asioita, mistä oikein kiikastaa. Samalla Taru päättää uudistaa omaa tyyliänsä, ja pyrkii tällä saamaan Ainon huomion takaisin itseensä. Eikä pelkästään Ainon, vaan myös Ilmon. Ilmokin on muuttunut oudoksi, eikä halua viettää enää Tarun kanssa niin paljon aikaa kuin ennen. Tarun päähän pälkähtää vain yksi mahdollinen selitys: Aino ja Ilmo ovat ihastuneita ja rakastuneita toisiinsa, eivätkä voi kertoa palavista tunteistaan Tarulle, ettei hän tuntisi oloaan ulkopuolelle jätetyksi!

Sarjan ensimmäisessä osassa pääosassa olivat poikakuviot ja niistä selviäminen. Tämä toinen osa pureutuu taas enemmän ystävyyteen ja sen ongelmiin. Aina ei ole helppoa olla ystäviä toisten kanssa, ja ihmisten käytös voi muuttua yhtäkkiä. Onko silloin oikein muuttaa omia tapojaan ja tyylejään ja yrittää tällä kalastaa ystäviä takaisin, vai pysyä omana itsenään ja antaa elämän kulkea omaan suuntaansa?

Pohjimmiltaan Totuus Tarusta – kirjat ovat hyvin lähellä Neropatin päiväkirjoja, Nolo elämäni sekä Rakas nuija päiväkirjani -sarjoja. Vaikka kirjaa ei ole kirjoitettu päiväkirjamuotoon, samankaltaisuuksia näiden sarjojen välillä on helppo löytää. Kirja on kirjoitettu raikkaasti ja vetävästi, elämänmakuisesti ja sopivassa määrin teinipissismäisesti.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s