[arvio] Ritva Toivola: Lumottu lehmus

lumottu lehmusToivola, Ritva
Lumottu lehmus
Books on Demand 2015
ISBN 978-952-318-596-8

Ritva Toivola on pitkän linjan lasten- ja nuortenkirjailija, jonka tuotanto on varsin monipuolista. Lumottu lehmus on entisaikaan sijoittuva, suomalaista mystiikkaa sisältävä itsenäinen jatko-osa Anni Unennäkijälle (Tammi 2011) ja Tuomas Karhumielelle (Tammi 2009). Anni on muuttanut kaupunkiin, ja Tuomas tulee vierailemaan hänen luonaan. Pahaksi onneksi Tuomaksen hevonen Usva karkaa heti ensimmäisenä päivänä, ja Tuomaksen suunnitelmat menevät uusiksi. Kellojärven kylässä Annia ja Tuomasta seuranneet voimat ovat osanneet tulla myös kaupunkiin. Välillä kuuluu outoja kuiskauksia, välillä varjot vilahtavat silmäkulmassa. Myös Räpylä-Nieminen, vedenväen sukua oleva suomumies, on päätynyt samaan kaupunkiin.

Lumotussa lehmuksessa kuvataan Annin ja Tuomaksen elämää kaupungissa. Suurempaa juonikuviota kirjassa ei ole, vaan siinä kuvataan kaupunkia, sen ihmisiä sekä Annin työpaikan, leipomon, pihassa olevan lehmuksen sisältämää salaisuutta. Ne, jotka ovat tarpeeksi herkkiä, voivat lehmuksen lähellä kokea outoja asioita, joku voi tarttua jalkaan tai yhtäkkiä kuuluu naurua. Lehmus voi toimia myös porttina toisiin maailmoihin, ja sieltä voi tuoda tullessaan mitä vain, vaikka appelsiineja.

Vanhan kaupungin kuvailu on eläväistä ja kaupungin liikenteen ja ihmiset pystyy näkemään sielunsa silmin. Mystiset osuudet istuvat tarinaan, eivätkä aiheuta lukijalle vieraantumisen tunnetta. Tarina Räpylä-Niemisen kaipuusta vedenhaltioiden valtakuntaan ja hänen kokemuksensa erilaisuudesta olivat kirjan koskettavinta antia. On vaikea sopeutua elämään ihmisten joukossa, kun sydän sanoo kodin olevan aivan muualla. Toisten ihmisten reaktiot ja suhtautuminen Räpylään eivät helpota tätä sopeutumista. Räpylä viettääkin suurimman osan ajastaan rannalla katsellen merelle päin, josko haltiahauki vielä tulisi hänen luokseen ja johdattaisi hänet hänen oikeaan kotiinsa.

Lumottu lehmus toimii itsenäisenä kirjana oikein hyvin. Lukukokemusta ei haittaa, vaikka edelliset osat olisivat lukematta. Kuvaus Tuomaksen hevosen etsinnästä, Annin haparoinnista seurustelun maailmassa ja nuorten pärjääminen itsekseen olivat hyviä teemoja, joista lukeminen oli mielenkiintoista.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s