[arvio] Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä

20170706_111416Réka Király
Pieni suuri tarina ystävyydestä
Etana Editions 2017
ISBN 978-952-7105-13-9

Réka Királyn kirjoittama ja kuvittama sympaattinen kuvakirja Pieni suuri tarina ystävyydestä kertoo sekä ystävyydestä että erilaisista peloista. Teos on jatkoa aiemmin ilmestyneelle kuvakirjalle Pieni suuri tarina huomisesta (WSOY 2013), jossa metsäneläimet pohtivat, mikä oikein on huominen.

Kun tarina alkaa, on myöhäinen ilta ja siili ja jänis lähtevät ystävänsä ketun luokse yökylään. Myöhemmin seuraan liittyy myös hiiri. Illan mittaan selviää, että kirjan eläimillä on erilaisia pelkoja: Kettu pelkää ukonilmaa. Hiiri pelkää ampiaisia. Siili pelkää kaikenlaista, myrskyä, pimeää, vettä, karhua ja ovelle koputtavaa vierasta. Sen sijaan jänis ei pelkää mitään –­ tai niin se ainakin muistelee. ”Kylläpäs olet rohkea”, kettu ihmettelee.

Eläimet ovat hyväntahtoisia kaveruksia, jotka haluavat auttaa toisiaan. Hiiri haluaisi poimia juuri kypsyneen komean päärynänsä, mutta sen ympärillä pörräävät ampiaiset pelottavat. Kaverukset keksivät ratkaisun, kuinka ampiaiset houkutellaan kauemmas päärynäpuun luota. Jänis kiipeää tikapuita korkealle puuhun. Sitten tapahtuu jotain odottamatonta. Kyllä jänis pelkääkin jotain – nimittäin korkeita paikkoja! Kaverit yrittävät auttaa, mutta lopulta he jäävät kaikki puuhun istumaan ilman tikapuita. Kirjan loppu jää avoimeksi ja lukija saa itse täydentää tarinan loppuun ja keksiä, kuinka eläimet pääsevät alas puusta.

Kirja muistuttaa, että on ihan tavallista pelätä jotain. Jokainen pelkää jotain. Joskus pelot ovat turhia ja niistä voi päästä yli. Ystävyyttä on hyväksyä toiset sellaisena kuin he ovat. Kaveria ei saa pilkata tämän peloista vaan mieluummin auttaa pääsemään niistä eroon.

Parasta Pieni suuri tarina ystävyydestä -kuvakirjassa on sen lämminhenkinen retrokuvitus, joka on värikylläistä ja möhkälemäistä tietokonegrafiikkaa. Kuvitukset koostuvat erilaisista tasavärisistä muodoista. Poikkeuksena jäniksen kaulaliinassa on selvää käsin piirrettyä kynänjälkeä.

LittleBigStory2_image
Yöllä kirjan värimaailma on sinisävytteinen. Ketunkolon lämmin värimaailma paistaa jo läpi kivien raoista.

Kirjan värimaailma vaihtelee vuorokaudenajan ja tilan mukaan. Yöaikaan ulkona on synkkää ja tumman sinistä ja taivaalta sataa tikkumaisia vesipisaroita ja toisiaan myös salamoita. Perspektiiviä sovelletaan lapsenomaisen joustavasti: kuu paistaa mäen etupuolella. Ketun kotoisassa kolossa värimaailma on lämmin. Ketulla on paljon kuvioituja astioita, joista se tarjoilee tuoksuvaa kanelikaakaota. Sisällä on myös lämpimiä villasukkia, vilttejä ja kynttilöitä. Kotikolon ahtautta ja intiimiyttä korostaa se, etteivät hahmot ikinä mahdu aukeamalle kokonaisina. Vähintään jäniksen korvat rajautuvat ulos kuvasta. Ulkona luonnossa on pieniä yksityiskohtia, kuten muurahaisia, viiksekäs etana ja leppäkerttu, joiden puuhia on hauska tutkia lukiessa.

Kirjan kannessa on käytetty erikoistehosteena kohokuviointia, mikä kruunaa viimeistellyn ja laadukkaan kuvakirjan.

Jutta Setälä 7/2017

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s