[arvio] Oldřich Ružička: Mistä tavarat tulevat?

Oldřich RužičkaHow_Things_Are_Made_FIN_2_BOOKCOVER_1colour.indd
Mistä tavarat tulevat?
Kuvittanut A. Hetmerová
Suomentanut Iiris Kalliola
Otava 2017
ISBN 9789511308867

Mistä tavarat tulevat? on lasten tietokuvakirja, jossa kerrotaan lapsentajuisesti kuvilla tukien mistä käyttämämme ruoka tai esineet syntyvät ja miten niitä valmistetaan. Kirja esittelee kullekin esineelle koko sen valmistuskaaren ja eri työvaiheet sekä erilaisia käyttötapoja.

Kirjan aukeamat ovat taitettuja ja jokainen aukeama avautuu alareunasta kääntämällä isommaksi pohjaksi. Isolla aukeamalla on paljon pieniä yksityiskohtia ja pohjaan kiinnitettyjä minikirjoja, joista voi lukea tarkemmin mitä missäkin vaiheessa tapahtuu.

Kuvitus on sarjakuvamaisen hauskaa. Ainakin omaa silmääni miellytti erityisesti kirjan selkeä ulkoasu. Joskaan en välttämättä tykkää piirroskuvista lasten tietokirjoissa (olen sitä mieltä että valokuvat ovat realistisempia), niin tässä kirjassa se ei haitannutkaan. Piirroskuvat ovat selkeitä ja yksinkertaisia.

tav_0017.jpg

Kirjaa on varmasti hauska tutkia lapsen kanssa yhdessä. Takakannessa on harvinaisesti ikäsuositus, joka kertoo kirjan olevan suunnattu 6+-vuotiaille. Tästä vedin sen johtopäätöksen, että ehkä kirja on myös tarkoitettu hiljattain lukemaan oppineille myös yksin luettavaksi tietokirjaksi. Ulkoasun selkeys ja fonttien valinta tukisi tätä. Mikäs sen hienompaa, sillä selkeitä ja helposti luettavia lasten tietokirjoja on aivan liian vähän!

Pia Göös 6/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s