[arvio] Nina Pirhonen: Viuh, viuh

Nina Pirhonen
Viuh, viuh
Otava 2017
ISBN 978-951-1-31442-4

9789511314424

Nina Pirhosen värikäs ja hyväntuulinen kuvakirja Viuh, viuh on suunnattu pienille lentokoneiden ja muiden taivaalla liikkuvien menopelien ystäville. Se edustaa samaa lapsekasta ja pirteäsävyistä tyyliä kuin Pirhosen aiemmatkin kuvakirjat. Hän on  julkaissut useita Kumpulaakson Pompomista kertovia pahvisivuisia pienten lasten katselukirjoja. Vuonna 2016 häneltä ilmestyi erilaisista maalla kulkevista ajoneuvoista kertova kuvakirja Brumbrum, jolle Viuh, viuh on jatkoa. Teos on neliön muotoinen ja sen sivut ovat paksua, kevyesti kiiltävää paperia. Vahvalehtisen kirjan voi huoletta antaa pienenkin lukijan tutkittavaksi.

Jokainen kirjan sivu ­– tai muutamassa kohden aukeama – esittelee yhden lystikkään eläinhahmon ja sen lentävän kulkupelin. Miska-marakatti kiitää raketilla kohti avaruusasemaa ja Kaapo-kani toimittaa postikopterillaan pikapaketit perille. Erilaisten lentokoneiden, helikopterien ja avaruusalusten lisäksi kirjassa leijaillaan myös ilmalaivalla, kuumailmapallolla ja laskuvarjolla. Kulkuneuvoja ohjaavat eläimet ovat sympaattisia touhuajia ja kirjassa on reipas tunnelma. Jokaiseen kuvitukseen liittyy lauseen tai kahden mittainen teksti, joka kertoo mitä kuvassa tapahtuu. Kuvailua tai adjektiiveja lyhyestä tekstistä ei juuri löydy. Tekstissä hyödynnetään jonkin verran äännetoistoa, lähinnä alkusointua: ”Sukkulan ohi sinkoilee suuria avaruuskiviä”.

molli_papu

Kirjan kuvitus on riemunkirjavaa ja lapsekasta digigrafiikkaa. Lentoaluksissa on kaikkia sateenkaaren värejä ja koristeellisia muotoja: palloja, raitoja ja muita koristekuvioita. Vauhdikkuutta niihin tuovat käsin piirretyt vauhtiviivat ja -kiemurat, jotka muistuttavat lapsen piirroksia. Kuljettajina toimivat eläimet ovat nekin värikkäitä ja tyyliteltyjä. Kaikilla on päässään jonkinlainen hattu tai kypärä, joka tekee niistä lystikkään näköisiä.

Viuh, viuh on iloisen värikäs lukuelämys perheen pienimmille vauhdin ja ilmailun ystäville.

Jutta Setälä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s