[arvio] Mirva Niininen & Hannamari Ruohonen: Sehän on pikkuapina!

Mirva Niininen9789510418796_frontcover_final
Sehän on pikkuapina!
Kuvittanut Hannamari Ruohonen
WSOY 2016
ISBN 978-951-0-41879-6

Mirva Niinisen esikoisteksti Sehän on pikkuapina! koostuu kolmesta hyväntuulisesta tarinasta, joissa seikkailee pikkuapina ja sen oravakaveri. Pikkuapina on hieman hupsu mutta innokas ja sinnikäs, eikä luovuta ensimmäisen vastoinkäymisen edessä. Kirjan kantavana teemana on epäonnistumisista selviäminen – aina kannattaa yrittää uudelleen, vaikka ensimmäisellä kerralla ei onnistuisikaan.

Sehän on pikkuapina! perustuu toistoon. Kaikissa kolmessa tarinassa toistuu sama kaava. Pikkuapina ryhtyy johonkin, puuhailee kaikenlaista, eksyy aiheesta ja lopulta onnistuu – ei ihan suunnitelmansa mukaisesti, mutta mainiosti kuitenkin. Leipoessaan kakkua ensimmäisestä kakusta jää puuttumaan leivinpulveri ja toinen palaa. Sitten pikkuapina kuitenkin päättää ”pistää hösseliksi”. Kakun sijaan se leipoo ison kasan banaanilettuja. Lopputulos on onnistunut, ja pikkuapina ja orava syövät koko lettukasan.

sehan-on-pikkuapina1
Hannamari Ruohonen: Sehän on pikkuapina. WSOY 2016

Pikkuapinan ajatukset alkavat helposti harhailla ja se eksyy nopeasti alkuperäisestä suunnitelmasta tekemään jotain muuta. Kun se ryhtyy johonkin, eri vaiheet kuvataan monipolvisesti ja humoristisesti sekä tekstinä että kuvina. Teksti on aseteltu sinne tänne ilman pilkutusta. ”Pikkuapina on hyvä leipomaan kakkuja. Aivan ensimmäiseksi se… pukee ylleen esiliinan ja hatun / pesee vispilän (eli tassut, koska sillä ei ole oikeaa vispilää) / kiipeää jakkaralle / etsii kaapista purkkeja ja purnukoita (sekä tietenkin banaaneja) / kaivaa kirjahyllystä suuren kakkukirjan / katselee kakkujen kuvia mahallaan maaten / haukottelee / miettii kakkuja silmät kiinni.” Lopulta pikkuapina nukahtaa ja herätessään ihmettelee, missä valmis kakku oikein on.

Muissa tarinoissa pikkuapina piirtää taulun ja kärsii unettomuudesta. Myös nämä muut projektit noudattavat samaa kaavaa: ensin pikkuapina yrittää ja yrittää, mutta lopulta onnistuu tekemällä asian omalla tavallaan. Kun pikkuapina yrittää noudattaa kaikenlaisia nukkumaanmenoa koskevia sääntöjä, nukkumisesta ei tule mitään. Tekemällä kaiken nurin kurin ja omalla tavallaan, se onnistuu. Kirja rohkaisee siis kulkemaan omia polkujaan ja luottamaan itseensä. Kaikkien ei tarvitse tehdä asioita samalla tavalla eivätkä kaikki ole hyviä kaikessa, mutta rikkaus on oppia löytämään omat vahvuudet ja omat tavat toimia. Kolmen tarinan yhdistäminen yhdeksi kuvakirjaksi on toimiva ratkaisu, koska näin tarina ei lopu liian aikaisin ja lukija ehtii saada kiinni toistuvasta kaavasta.

Niinisen teksti on sopivasti lapsekasta ja siinä on muutamia vanhahtavia sanoja, kuten ”leivinpulveri”. Sanat sopivat hupsun pikkuapinan suuhun, ja tuovat tarinaan huumoria ja ajattomuutta. Hannamari Ruohosen kuvitukset pelaavat hienosti yhteen Niinisen tekstin kanssa. Pikkuapina on ilmeikäs ja humoristinen hahmo, joka vaihtaa jatkuvasti asentoa ja jolla on apinamaisen pitkä häntä. Kuvituksissa se poukkoilee sinne tänne aivan kuten sen ajatuksetkin. Apinan lisäksi sivuilla seikkailee muitakin eläimiä, joista vain muutamaan viitataan tekstissä. Hahmot tarjoavat lukijalle kiinnostavaa tutkittavaa ja syyn pysähtyä pitemmäksi aikaa aukeamalle. Ruohosen persoonalliset eläinhahmot ovat tuttuja jo tekstittömästä kuvakirjasta Eläinten kaupunki (WSOY 2007).

Hannamari Ruohonen: Sehän on pikkuapina. WSOY 2016
Hannamari Ruohonen: Sehän on pikkuapina. WSOY 2016

Ruohosen pehmeäväriset kuvitukset on tehty sekatekniikalla, josta erottuu ainakin puuvärimäistä kynänjälkeä ja värikkäitä ja suttuisia sormenjälkiä. Tekniikassa on sopivasti liikettä ja tekemisen meininkiä. Onnistunut tekstin asettelu korostaa apinan puuhia. Välillä se on aseteltu sinne tänne, ja osa sanoista on piirretty käsin. Kun apina roikkuu puissa keräten banaaneja, teksti kääntyy banaania tai loikkaa mukailevalle kaarelle. Kun pikkuapinalla välähtää, teksti ikään kuin loistaa. Tekstin määrä vaihtelee, mutta kaiken kaikkiaan sitä on aukeamilla varsin vähän. Löyhä taitto jättää tilaa kuvitusten yksityiskohdille ja niiden tutkimiselle.

Kaiken kaikkiaan Sehän on pikkuapina! on hauska ja kannustava hyvän mielen kuvakirja, joka sopii luettavaksi monen ikäisten lasten kanssa! Kirjasta löytyy varmasti aihetta lapsen ja aikuisen yhteisiin keskusteluihin esimerkiksi sääntöjen noudattamisesta ja asioiden tekemisestä tietyllä tavalla.

Jutta Setälä

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s