[arvio] Mila Teräs: Noitapeili

9789511292999Teräs, Mila
Noitapeili
Otava 2016
ISBN 9789511292999

Lastenkirjallisuuden vankka luottamus fantasiaan ja noituuteen lämmittää sydäntä. Uusimman teoksen genreen on lahjoittanut Mila Teräs kirjoittamalla laajalle ikäryhmälle soveltuvan Noitapeilin.

Teräksen tuotanto on laaja niin aiheiltaan kuin kohderyhmältään: kuvakirjoista helppolukuisiin, luonnosta historiaan, aikuisten romaaneista arkipäivän kuvauksiin. Kaikkea yhdistää kuitenkin uskomattoman kaunis, runollinen ja tenhoava kieli, joka tuntuu löytävän aina uudenlaisia kuvia ja tuoreita ilmaisuja lukijalleen maisteltavaksi.

Noitapeili on kunnianosoitus kansanperinteelle, tarinoille, kirjoille ja kirjastoille. Päähenkilöt Hugo ja Lydia saavat koulussa sijaiselta kummallisen kirjan, jonka välistä löytyy kartta. Sitä seuraamalla löytyy unohdettujen tarinoiden kirjasto, jossa pidetään hengissä jokaista maailmassa löytyvää tarinaa sekä pelastetaan poistettuja ja unohdettuja kirjoja. Jos kirjasta on jäljellä enää muutama sivu, se murennetaan teen ainesosiksi ja nautitaan ystävien seurassa makustellen tai lähetetään kirjailijoille inspiraationlähteeksi hörpittäväksi.

Lasten löytämä kirjasto tuntuu muutenkin kummalliselta; sen hyllyjen välissä tuntuu, kuin kirjojen sisältämät kertomukset muuttuisivat eläviksi ja suodattuisivat todellisuuteen saakka. Hevoskirjahyllyn luota kuuluu kavionkopsahduksia, merikirjallisuudessa voi tuntea suolaisen tuulen ja noitakirjojen luona alkaa seikkailu.

Kirjastosta aukeaa salakäytävä, joka johdattaa lapset suoraan Kyöpelinvuorelle, jossa on alkamassa noitien suuri Noitakonferenssi. Hässäkkä on hirmuinen, sillä konferenssiin saapuu noitia ympäri maailmoja. Onneksi yksi noidista nappaa lapset suojateikseen. Horsma Kääryläisen avustamana Hugo ja Lydia pääsevät tutustumaan Kyöpelin kauppoihin, maistelemaan kummallisia ruokalajeja ja tietenkin seuraamaan karnevaaleja. Noitakilpailujen, kisojen, shoppailun ja mässäämisen keskellä yksi jos toinen noita kuitenkin tuntee, että kaikki ei ole kohdallaan – kylmä, inhottava pelko valtaa alaa osallistujien keskuudessa, ja useammankin silmänurkassa tuntuu vilahtavan kammottava musta varjo… Kun juhla on huipentumassa noitien mahdin lähteen, Noitapeilin, paljastamiseen, paljastuu samalla muinoin kadonneen Peilien Valtiaan kammottava salajuoni.

Mila Teräs punoo yhteen suosittua fantasiaa, yleismaailmallista satutraditiota ja kotimaista kansanperinnettä taitavasti. Juonessa riittää vauhtia ja kauhuakin, vaikka paha saakin aina palkkansa. Ihanan humoristiset ja tarkkaan kuvatut sivuhenkilöt naurattavat, ja haastavat lukijan mielikuvitusleikkiin. Kirja sopiikin äärimmäisen hyvin ääneen luettavaksi suuremmallakin porukalla.

Reetta Saine

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s