[arvio] Meidän perhe & Meidän pihan perhesoppa

Vuorinen, Katri & Eskola, Tiinameidanperhe1
Meidän perhe
Kuvittanut Martti Lintunen
Pieni Karhu 2016
ISBN 978-952-5321-93-7

Katajavuori, Riina, Toivonen, Riitta & Tokola, Maiju
Meidän pihan perhesoppa
Kuvittanut Christel Rönns
Tammi 2015
ISBN 978-951-31-8502-2

Arkielämän tarpeista on syntynyt kaksi perheiden monimuotoisuudesta kertovaa lasten tietokirjaa. Kummassakin teoksessa tutustutaan erilaisiin perheisiin eläimen avulla. Katri Vuorisen ja Tiina Eskolan kirjoittamassa ja 9789513185022_frontcover_final.jpg;jsessionid=1cnlhfvmm10fsg1v42612rtakMartti Lintusen laadukkain valokuvin kuvitetussa tietokirjassa Meidän perhe karannut Sulo-koira johdattelee kirjan lukijat monenlaisten perheiden luokse. Riina Katajavuoren, Riitta Toivosen ja Maiju Tokolan kirjoittamassa ja Christel Rönnsin kuvittamassa teoksessa Meidän pihan perhesoppa lasten päiväkotiryhmän suosikkipehmoeläin Pingviini Pontus puolestaan vierailee erilaisissa perheissä.

Meidän perhe -kirjan karanneen Sulo-koiran etsintään osallistuu iso joukko perheitä. On vauvaperhe, kolmosperhe ja muuten vaan monilapsinen perhe. On yhden tai kahden vanhemman perhe ja sateenkaari- ja eroperhe. Mukaan on mahdutettu myös vastaanotto-, sijoituslapsi- ja adoptioperhe sekä perhe, jossa kumpikin lapsi on vammainen. Kirjan kulttuuritaustaltaan erilaisia perheitä ovat romani-, maahanmuuttaja- ja pakolaisperhe sekä kahden kulttuurin perhe, jotka myös osaltaan osallistuvat karanneen koiran jäljittämiseen. Onpa mukavaa tutustua näin monenlaisiin perheisiin! Kunkin perheen autenttisuus ja ainutlaatuisuus näkyy tässä kirjassa hienosti, ja samalla kuitenkin kaikkien perheiden yhteiset piirteet tulevat vahvasti esiin. Juuri tämä havainto on tämän tietokirjan keskeinen sanoma.

Meidän pihan perhesoppa -kirjan näkökulma on lapsen alulle saattamisen erilaisuudessa, ja niinpä sen kirjoittamiseen on saatu monenlaista tukea niin lääketeollisuudelta kuin Väestöliitolta. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari, joka korostaa avoimuutta kertoa adoptiosta tai hedelmöityshoidon avulla syntyneelle lapselle hänen alkuperästään. Kirjan lopussa onkin annettu vanhemmille selkeitä ohjeita, miten asia tulee kertoa. Christel Rönnsin laadukas kuvitus ja hyvin laadittu kerronta tuovat tärkeää tietoa elämän synnystä, keinohedelmöityksestä, lahjoitussoluista, kahden äidin perheestä tai adoptiosta. Tässäkin tietokirjassa korostuvat kaikille perheille yhteiset piirteet ja arjen toimet. Hyviä lukuhetkiä näiden mainioiden tietokirjojen parissa!

Teresia Volotinen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s