[arvio] Mauri Kunnas: Isovanhempien kirja

Mauri Kunnas0HY5_1_pl_1.indd
Isovanhempien kirja. Talleta omat muistosi
Toimittanut Katriina Kauppila
Otava 2016
ISBN 978-951-1-30639-9

Isovanhempien kirja on perheen oma tietokirja, jonka sisällön isovanhemmat täyttävät lapsenlapselleen. Aiemmin Kunnakselta ovat ilmestyneet myös itse täytettävät kirjat Vauvakirja (Otava 2008), Vauvan vuosi (Otava 2011) ja Minun sukuni (Otava 2014). Vastaavia isovanhempien täytettäväksi tarkoitettuja kirjoja ovat ainakin Muumi – Isovanhempien rakkaat muistot (Egmont Kustannus 2010) ja Isovanhempien muistoja. Kirja lapsenlapselle (Egmont 2011).

Kirjan alussa lukijalle – tai oikeammin kirjoittajalle – annetaan tarkat ohjeet siitä, miten kirja on tarkoitus täyttää. Se onkin paikallaan, sillä useimmiten vauvakirjojen päähenkilönä on vauva itse. Tällä kertaa pääosassa ovatkin isovanhemmat. Kirja on kirjoitettu minämuotoon ja osoitettu “sinulle” eli lapsenlapselle. Kirjassa on tilaa molemmille isovanhemmille, jotka kertovat aluksi itsestään, perheestään ja elämänvaiheistaan. Erityisen mukavia ovat aukeamat, joille isovanhemmat täyttävät omia lempiasioitaan, mielipiteitään ja ajatuksia, joita he haluavat lapsenlapselleen välittää. Esimerkiksi: ”Hyvä neuvo, jota en itse noudattanut…” ja ”Haluaisin rohkaista sinua…”. Tämän jälkeen isovanhemmat kertovat vielä muistoja omasta lapsestaan, siis lapsenlapsen vanhemmasta ja lopuksi itse lapsenlapsesta. Eri osuudet on merkitty eri väreillä, jotta jokaiselle sivulle varmasti kirjattaisiin muistoja oikeasta henkilöstä.

Mauri Kunnaksen kuvituksilla on teoksessa lähinnä kuvittava rooli. Toki Kunnaksen perinteestä ja historiasta ammentavat piirrokset sopivat tällaisen kirjan kuvitukseksi erityisen hyvin. Kulkevathan menneisyys ja nykyisyys niissä rinnakkain, aivan kuten tässä kirjassakin. Kuvitukset ovat valittu eri teoksista, ja niissä seikkailevat tutut hahmot mm. teoksista Kaikkien aikojen avaruuskirja (1989)Vampyyrivaarin tarinoita (Otava 1991), Apua, merirosvoja! (Otava 1994) ja Koiramäen Martta ja Ruuneperi (Otava 2005). Isovanhemmille kuvitukset antavat ehkä virikkeitä kirjaa täytettäessä. Suositut hahmot ovat tuttuja jo useammalle sukupolvelle. Isovanhemmat ovat mahdollisesti lukeneet Mauri Kunnaksen kirjoja jo omille lapsilleen ja ne viehättävät edelleen lapsenlapsen ikäpolvea.

Isovanhempien kirjassa on runsaasti muisteltavaa ja täytettävää. Ihan hetkessä sitä ei kukaan saa valmiiksi. Perusteellisesti ja antaumuksella täytetty kirja on kuitenkin todella upea lahja omalle lapsenlapselle ja tuleville sukupolville. Kirja on varmasti ajateltu kirjalahjaksi ja sellaisena se toimii kivasti kaksi kertaa. Isovanhemmille kirjan voisi antaa esimerkiksi lapsenlapsen syntymän aikoihin, ja he voisivat antaa sen sitten täytettynä lapsenlapselleen – vaikka rippi- ja ylioppilaslahjaksi, jos kirja ei aiemmin valmistu! Kirjaa olisi varmasti myös todella mukava lukea yhdessä lapsenlapsen kanssa.

Päänvaivaa monelle isovanhemmalle ehkä aiheuttaa se, kun lapsenlapsia on useampia kuin yksi. Kirjaan kun täytetään sekä ne isovanhempien omat muistot että henkilökohtaiset muistot yksittäisestä lapsenlapsesta. Esikoiselle ja ainoalle lapsenlapselle kirja tietenkin toimii hyvin.

Kuinkahan teos joustaa monimuotoisissa perheissä? Molempien isovanhempien olisi ainakin hyvä olla sitä täyttämässä, muuten kirja jää auttamatta puolilleen. Kirjan alkusanoissa puhutellaan sekä isoäitiä että isoisää ja kirjan alussa piirretään sukupuu, mutta sen jälkeen kirja ei enää viittaa sukupuoliin (tai se antaa vaihtoehdot, joista lukija voi yliviivata tarpeettoman). Kuvituksetkin on valittu neutraalisti ilman että ne noudattavat sukupuolistereotypioita tai -rooleja, mikä toimii kivasti. Sukupuuhun ei muuten merkitä ollenkaan sisaruksia (vain äidit ja isät), jolloin ei haittaa, vaikka kaikilla sisaruksilla ei olisikaan samat vanhemmat.

Isovanhempien kirja oli vuoden 2016 yhdeksänneksi myydyin kirja, eikä mikään ihme! Onhan idea todella hieno ja toteutuskin varsin onnistunut. Viime vuonna kirjaa myytiin yhteensä 11 500 kappaletta. Toivottavasti mahdollisimman moni kirjan omistaja täyttää sen huolella ja paneutuen – tuloksena on varmasti saajalle arvokas ja mieleinen lahja!

Siispä ainutlaatuista sukuhistoriaa kirjoittamaan!

Jutta Setälä 3/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s