[arvio] Mary Marck: Vähän enemmän Eevasta

Marck, Mary9789511297284
Vähän enemmän Eevasta
Otava 2015/1918
ISBN 978-951-129-728-4

Monipuolinen kirjailija Kersti Bergroth julkaisi tyttökirjoja Mary Marckin nimellä 1910-luvulta alkaen. Vähän enemmän Eevasta ilmestyi alun perin vuonna 1918, viime vuonna Otava julkaisi kahdesta ensimmäisestä osasta näköispainokset. Teos jatkaa tarinaa Eevan, Hertan ja muiden luokkatovereiden hyväntuulisesta kaupunkilais- ja kouluelämästä. Sarjan toisessa osasessa tytöt päättävät viimein 15-vuotiaina olevansa täysikasvuisia, luokka käy hurmaavalla rekiretkellä, Eeva julkaisee ensimmäisen juttunsa sanomalehdessä ja saattaa yrmyn setänsä yhteen tämän nuoruudenrakkauden kanssa.

Vaikka Eeva-kirjojen tyyli on kepeän humoristinen ja dialogi vikkelää, tyttöjen ja naisten yhteiskunnalliseen asemaan ja mahdollisuuksiin otetaan kantaa välillä hyvinkin kipakasti. Esimerkiksi Saara Turunen ilmoittaa, ettei koskaan aio mennä naimisiin, sillä hän haluaa saada aikaan jotakin. Eevan sisar Essi puolestaan kommentoi armeijainstituutiota: kun nainen ei voi mennä armeijaan, hänen lähimmäksi vastaavaksi vaihtoehdokseen jää avioliitto upseerin kanssa.

– Minä aion mennä naimisiin upseerin kanssa, sanoi Essi.
– Minkä vuoksi? huusi Hertta.
– Kun ei voi kuulua sotaväkeen, niin pitää ainakin mennä naimisiin sen kanssa, sanoi Essi.
– Niin, mutta ajattele, jos hän menee sotaan!
– Siitä minä en välitä, en ainakaan nyt, kun en tunne häntä.

Vähän enemmän Eevasta kommentoi myös kiinnostavasti Hertan, Eevan ja muiden näkemysten kautta erilaisia vaatimuksia, joita tyttöihin kohdistetaan. Tyttökirjallisuudessa usein esitettyjä odotuksia ja normeja ovat esimerkiksi luonnollisuus ja kunnollinen käytös. Juuri näitä normeja tarkastellaan tyttöjen äänellä, kun Eeva, Hertta ja Marja pohtivat, miten hiusten kampaaminen niskassa roikkuvasta letistä ”naiselliseksi hiussykeröksi” tekee heidät täysikasvuisiksi. Eevan mukaan täysikasvuisuus ei suinkaan ole pelkästään ihanaa ja jännittävää. ”Kun on vaan pieni koulutyttö, niin saa tehdä mitä tahtoo, mutta kun tulee suureksi, niin täytyy kävellä hitaasti ja nauraa hiljaa ja olla miellyttävä”, analysoi Eeva tyttöjä, naisia ja heidän käytökseensä liittyviä odotuksia. Teos ei kuitenkaan esitä tällaista tulevaisuutta väistämättömänä, sillä esimerkiksi Hertta on vakaavasti päättänyt pysyä koko ikänsä juuri sellaisena kuin on: ”Ei mikään maailmassa voi minua kävelemään hitaasti ja olemaan miellyttävä!”, ilmoittaa hän.

Nykylukijalle Eeva-kirjat tarjoavat kiehtovan kurkistuksen lähes sadan vuoden taa. Marckin leikkisä ja humoristinen tyyli on vetoava, koululaiskuvaus iloista ja tyttökuvaus toimiva. Lisäksi teokset ovat ytimekkäitä niin kerronnaltaan kuin sivumäärältään, eivätkä siten pelota pois tottumattomampiakaan lukijoita. Sarjan keskeiset teemat, koulunkäynti, perhe- ja ystävyyssuhteet, unelmat ja tulevaisuus, ovat nekin tärkeitä jokaiselle sukupolvelle vuosikymmeneen katsomatta.

Myry Voipio

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s