[arvio] Marjo Nygård: Kaikessa on itua – Siilin puutarhassa

Kaikessa_on_itua_CMYKMarjo Nygård
Kaikessa on itua – Siilin puutarhassa
Lasten Keskus 2017
ISBN 978-952-288-651-4

Marjo Nygårdin mullantuoksuinen kuvakirja Kaikessa on itua on selvä kevään merkki. Kirja kuvaa vuoden eri vaiheita Siilin puutarhassa. Vuosi alkaa taimien kasvatuksella sisällä Siilin talossa. Kun taimet ovat tarpeeksi suuria, ne koulitaan. Kesäkuun alussa taimet karaistaan ja istutetaan ulos Siilin rakentamaan kasvulaatikkoon. Siinä sivussa Siili poimii villivihanneksia. Eteen tulee myös vastoinkäymisiä: joku syö Siilin salaatinlehdet täyteen reikiä. Onneksi se hallitsee keinot torjua puutarhan tuholaisia. Viimein kesän lopulla on sadonkorjuun ja sadonkorjuujuhlien aika.

Kaikessa on itua yhdistelee onnistuneesti faktaa ja fiktiota. Kirja kertoo tarinan sympaattisesta siilistä mutta samalla se on myös lasten tietokirja, joka sisältää paljon tietoa puutarhan hyötykasveista ja niiden hoidosta. Kirjassa on tietolaatikoita, joissa selitetään erilaisia termejä, kuten villivihannekset, ja annetaan monenlaisia vinkkejä esimerkiksi tuholaisten torjuntaan ja viljelylaatikon rakentamiseen. Lukija oppii tunnistamaan puutarhan kasveja ja hyönteisiä – ne nimetään tietokirjojen tapaan sekä niiden suomenkielisellä että latinankielisellä nimellä. Lisäksi kuvituksissa esitellään puutarhan työvälineitä kuokasta haraan. Vastapainona kirjassa on kuitenkin myös paljon kuvitteellista sisältöä: esimerkiksi kontiaisen onkaloissa maan alla on sähkövalot, vessanpönttö ja televisio. Lukijan tehtäväksi jää päätellä, mikä on faktaa ja mikä fiktiota.

Kirjan päähenkilö on ilmeikäs ja tunteikas siili, jonka touhukas puutarhanhoito ja moninaiset tunnetilat ovat kirjan keskiössä sekä tekstissä että kuvissa. Teksti on ilmaisultaan rikasta:

”Siilin sydämessä hyrisee. Miten valtava ponnistus on kasvaa pienestä siemenestä suureksi kasviksi! Lämmöllä ja huolenpidolla huterimmastakin tulee vahva. Siili ei koskaan kyllästy puutarhan tuoksuihin ja väreihin, kasvun ihmeeseen.”

Kuvituksissa Siili istuu tyytyväisenä talonsa portailla, se harmistuu, se innostuu, se harkitsee ja niin edelleen. Sympaattinen hahmo ei tosin muistuta liiemmin siiliä. Sen piikit jäävät hatun ja vaatteiden alle, yhtä lailla se voisi olla jonkinlainen jyrsijä. Siili asuu romanttisessa maalaismiljöössä: sen koti on vanha idyllinen puutalo. Kirjassa ihannoidaan eloa luonnon keskellä ja luonnonmukaista viljelyä. Siili esimerkiksi valmistaa villivihanneksista teejuomia ja muita luonnontuotteita, jotka auttavat monenmoiseen vaivaan. Myös tuholaisten torjunta hoidetaan puutarhassa luonnonmukaisesti nokkosvedellä. Luonnosta löytyy ratkaisu vaivaan kuin vaivaan!

Kirjan kuvitukset ovat runsaita ja värikkäitä. Ne peittävät useimmiten lähes koko aukeaman. Taitto on riittävän vaihtelevaa pitääkseen yllä lukijan mielenkiintoa. Esimerkiksi kun Siili rakentaa kasvulaatikon, lukija joutuu kääntämään kirjan pystyasentoon. Rakennusvaiheet on esitetty peräkkäin pitkin kiemuraista katkoviivaa. Kirjan teksti on selkeää, se kulkee siististi sille varatussa valkoisessa laatikossa. Samoin tietolaatikoilla on aukeamalta toiselle samanlainen, yhtenäinen ilme.

Kuvituksissa on muutamia mainitsemisen arvoisia yksityiskohtia. Kirjan kansipapereissa kuvataan alussa pieniä siemeniä ja kirjan lopussa niistä on itänyt pienet sirkkalehdet. Kasvun ihme! Kirjan kansilehdellä aukeaman vasemmassa laidassa kuvitus on mustavalkoinen ja vaihtuu vähitellen värikkääksi kohti oikeaa laitaa. Samalla Siili hyppää mukaan kuvaan – ilmeikäs tapa aloittaa kirja. Kuvituksissa on myös intertekstuaalisuutta: niissä kuvataan Hugo Simberin Tampereen tuomiokirkkoon maalaama fresko ”Kuoleman puutarha” (1906). Luurankojen tilalla tosin esitetään puutarhaa hellästi hoitava Siili. Istutusastiatkin ovat tutumpia emalikattiloita ja sinkkiämpäreitä. Maalaus roikkuu seinällä Siilin talossa.

Kaikessa on itua on ensimmäinen Marjo Nygårdin itse kirjoittama kuvakirja. Aiemmin hän on kuvittanut kymmeniä lastenkirjoja. Hyväntuulinen ja sympaattinen teos sopii erityisesti pienille puutarhureille ja luonnonystäville. Kirjan parasta antia ovat opettavaiset yksityiskohdat viljelystä ja villivihanneksista – ne innostavat työntämään sormet multaan ja iloitsemaan kasvun ihmeestä. Itsekin tekee mieli maistaa Siilin valmistamaa ahomansikka-maitohorsmateetä!

Jutta Setälä 4/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s