[arvio] Maarit Malmberg: Aapeli ja sotaveteraani Reino / Aapeli ja evakkomatka

585_l_aapeli_ja_sotaveteraani_reino      755_l_aapeli_ja_evakkomatka

Maarit Malmberg
Aapeli ja sotaveteraani Reino
Kuv. Jouni Koponen
Minerva 2010
ISBN 978-952-492-364-4

Maarit Malmberg
Aapeli ja evakkomatka
Kuv. Jouni Koponen
Minerva 2011
ISBN 978-952-492-440-5

Maarit Malmberg tarttuu kirjoissaan Aapeli ja sotaveteraani Reino sekä Aapeli ja evakkomatka Suomen talvi- ja jatkosotaan. Kirjat antavat lapsentajuisen, mutta todenmukaisen kuvan siitä, miltä tuntui elää sodan keskellä tai lähteä omasta kodista evakkoon. Kirjat auttavat myös ymmärtämään tämän päivän maahanmuuttajia.

Aapeli ja sotaveteraani Reino -kirjassa Aapelin äidin kukkapenkkiä tonkii koira. Aapeli lähtee äitinsä kanssa viemään koiraa sen omistajalle Reinolle, joka asuu lähellä palvelutalossa. Reino tarjoaa vieraille karjalanpiirakoita ja kertoo, että onkin Karjalan poikia. Aapeli ei tunne ketään Karjalaa ja Reino alkaa kertoa omasta lapsuudestaan. Aapelia alkaa kiinnostaa, kun hän kuulee, että Reino on ollut myös sodassa. Valokuvien avulla Reino kertoo Aapelille sodan tapahtumista.

Aapeli ja evakkomatka -kirjassa Aapelin koulussa harjoitellaan näytelmää veteraanijuhlaa varten. Aapeli pohtii, onkohan Reino tulossa juhlaan. Koulun jälkeen Aapeli nahistelee siskojensa kanssa ja äiti määrää hänet omaan huoneeseen. Suuttuneena Aapeli päättää lähteä Reinon luo. Reino ottaa Aapelin iloisena vastaan ja kertoo, että Aapelihan on kuin evakkomatkalla. Aapeli kyselee Reinon evakkomatkasta lisää ja yhdessä he pohtivat, miksi soditaan.

Selkeä kuvitus ja rauhallinen tunnelma tekevät kirjoista miellyttävät lukea. Vaikka aihe on vaikea ja ehkä aikuisen mielestä pelottavakin, kirjojen tunnelma on seesteinen eikä lainkaan ahdistava. Kirjoissa on hyvä kuvitus ja vaikka ne ulkoisesti näyttävät kuvakirjoilta, kirjat sopivat ehkä parhaiten alakoulujen käyttöön ja yhdessä luettaviksi. Suomessa sodista ei juurikaan ole kirjoitettu lapsille ja varsinkin itsenäisyyspäivän aikaan kaivataan jotain oheislukemista niin päiväkodeissa kuin kouluissakin.

Arja Palonen
kirjavinkkari ja kirjastonhoitaja, Porin kaupunginkirjasto

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s