[arvio] Lina Stoltz: Huomenna ei tarvitse pelätä

Stoltz, Linahuomenna ei tarvitse pelätä
Huomenna ei tarvitse pelätä
Barents 2016
ISBN 9789187899256

Tutkimusten mukaan joka kolmas pienen lapsen vanhempi on alkoholin suurkuluttaja, ja yksi ihminen sairastuttaa yleensä koko perheen. Tähän verrattuna aihetta käsitellään hyvin vähän lastenkirjallisuudessa, joka olisi kohdistettu juuri avuttomimmassa asemassa oleville, alle 12-vuotiaille.

Huomenna ei tarvitse pelätä on tarina Liljasta, hänen teini-ikäisestä sisarestaan Tanjasta ja jo kotoa poismuuttaneesta isoveljestä Tintinistä. Ennen kaikkea se on kuitenkin kirja Liljan äidin juomisesta ja kaikkien yrityksestä selvitä.

Stoltz kuvaa ahdistavan hyvin lasten arkea alkoholistiperheessä. Ihon alle kasvatetut tuntosarvet etsivät suljetut ovet, makuuhuoneeseen kannetun laukun, suhahtavan s-kirjaimen. Jokainen hetki on oltava varuillaan, tehtävä suunnitelmia arkeen ja kontrolloitava kaikkea. Jos äiti ei laita ruokaa, mitä syödään? Jos äiti ei ilmesty vanhempainkeskusteluun, mitä sanotaan opettajalle? Missä on tila omalle itselle ja nuoreksi kasvamiselle?

Pelon ja ahdistuksen lisäksi kirjaa leimaa häpeä. Kun äiti sammuu lumihankeen, on vähemmän noloa peitellä hänet ja odottaa isoveljeä kuin soittaa hätänumeroon, jossa kaikki paljastuisi. Lucia-neidoksi valittu Lilja yrittää kieltäytyä unelmaroolista, sillä jos äiti tulisi humalassa koululle katsomaan juhlaa, maailma romahtaisi.

On pelottavaa, kuinka hyvin lapset pystyvät pitämään kulissit yllä ja harhauttamaan ulkopuolisia aikuisia. Ehkä jotkut eivät edes halua nähdä todellisuutta. Aikuislukijana olisin toivonut, että avuntarjouksia ja reittejä ulos olisi esitelty enemmänkin, sillä nyt kaikki lepää isoveljen ja hänen tyttöystävänsä varassa. Häpeän muuria kolkutellaan, ja ehkä kirjan lopun myötä sen purkaminen on aloitettu. Varsinaista onnellista loppua tällä tarinalla ei ole, sillä ongelma harvoin ratkeaa nopeasti ja täysin. Sivuilta voi silti lukea Liljalle pienen alkavan polun omaan elämään, jossa hän saa asettaa rajoja ja olla huolehtijan sijasta huolehdittu.

Kaiken ympärillä pyörii myös normaali arki. Sisarusten väliset suhteet ja paras ystävä, koulupäivät sekä ne viikot, jolloin äiti on tavallinen äiti – selvä, iloinen, huolehtivainen. Kohderyhmään kuuluva lukija löysi kirjasta jopa hauskoja ja humoristista kohtia, vaikka pääpaino ongelmakirjallisuudessa selkeästi onkin.

Barents on mielenkiintoinen pienkustantamo, jonka pääpiste on Ruotsissa Överkalixin (Ylikainuun) kunnassa. Se julkaisee kirjallisuutta alueen monilla kielillä, mutta keskittyy erityisesti suomen- ja meänkieliseen kirjallisuuteen.

Reetta Saine

Aiheesta lisää: A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus tarjoaa tukea päihteidenkäytöstä kärsiville lapsille lapsen näkökulmaa korostaen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s