[arvio] Lauri Hirvonen: Inka ja saunaflamingo

Lauri Hirvonen inka-ja-saunaflamingo_1
Inka ja saunaflamingo
Kustannus-Mäkelä 2016
ISBN 978-951-883-808-4

Hupsutupsu-sarjasta tunnetuksi tullut Hirvonen tekee kirjoihinsa itse sekä kuvat että tekstin. Ensimmäisellä selailulla Inka ja saunaflamingo hämmentää nimellään ja kuvituksellaan, mutta tarkempi luku paljastaa todellisen lämminhenkisen kirja-aarteen.

”Ou nou eli oi ei!”, alkaa seikkailu. Kyselyiässä oleva ja kaikesta kiinnostunut Inka on juuri herännyt mökillä ja huomannut jääkarhu Höttö Nuoskasen kadonneen! Isä rakentaa terassia eikä ehdi keskittymään etsintäretkeen, mutta onneksi mökille pöräyttää murisevalla autollaan myös mummo – entinen poliisi ja taitava mysteerienselvittäjä, oikea salamyhkäilijä.

Päivän aikana Inka ja mummo ehtivät tekemään vaikka mitä. Aika on pitkää ja sitä riittää monenlaisten asioiden ihmettelyyn. Miksi isä ei karvakintuillaan pysy veden päällä, mutta vesimittarit jalkakarvoineen pysyvät? Kuinka iso oli isoukki?  Mummi kertoo välillä ennenvanhaan-juttuja, jotka Inka on kuullut satamiljoonaa kertaa ja tahtoo kuulla vielä kerran. Ja vielä ehkä yhden.

Yöllä uni ei riitä, ja Inka seisoo mummin kanssa rannalla tuntemassa haikeutta ja miettimässä sellaista, mitä ei enää ole. Samaan sänkyyn on lopulta turvallista nukahtaa.
Hirvosen kuvitus täydentää hyvin tekstin tunnelmaa, joka naurattaa ja mietiskelyttää yhtä aikaa. Inka ja saunaflamingo on kirja luonnosta, sukupolvien ketjusta, yhdessä tehdystä työstä ja yhdessä koetuista tunteista, joiden hedelmiä korjaavat aina uudet lapset, jotka kasvavat uusiksi mummeiksi. Riehuttelun ja hassuttelun keskelläkin rauha, turva ja kiireettömyys ovat läsnä koko ajan.

Reetta Saine

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s