[arvio] Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta

Laura MerzTuhat_ja_yksi_otusta
Tuhat ja yksi otusta
Teksti Aino Järvinen ja Laura Merz
Etana Editions
ISBN 978-952-7105-07-8

Mustavalkoiset, tyylitellyt ja ilmeikkäät otukset hurmasivat minut ensi näkemältä Laura Merzin kuvatietokirjassa Tuhat ja yksi otusta. Isokokoinen kirja on itsessäänkin taideteos.  Kuvat levittäytyvät sivuille tekstin lomaan käyttäen tilaa taitavasti. Siellä täällä on myös muutama väriläiskä ja pehmeä kynän jälki pintaa elävöittämässä.  Huolellinen suunnittelu ja toteutus näkyvät lopputuloksessa, joka graafista suunnittelua ja taittoa myöten hipoo täydellistä.

Mustalla tussilla tehdyt eläinhahmot on luotu  käyttäen apuna suunnilleen kaikkea käsiin sattuvaa, kuten tikkuja, puunpalasia ja siivousvälineitä. Myös yksittäisissä kuvissa vaikutelma on hiukan kollaasimainen, vaikka kyse on vain eriasteisista mustista, jopa läpikuultavista pinnoista.  Käytetyt materiaalit ovat jättäneet märkään valuvaan musteeseen jälkiä, jotka paikoin ovat kuin muotilla tai sabluunalla painettuja, mikä ei sinänsä ole ihme, koska Laura Merz on myös tekstiilitaiteilija. Onkin kiinnostavaa, että viime aikoina  menestystä saanut Anna Emilia Laitinen suunnittelee samoin painokankaita sekä printtejä astioihin.

Materiaalin tuntu ja struktuuri ovat vahvoja myös Tuhat ja yksi otusta -kirjassa. Kuvituksen tekeminen käsin, ilman tietokonetta, alkaakin olla jo arvo sinänsä. Merzin kädenjälki näkyy ja tuntuu, kuvittaja on itse läsnä. Samanlaista tuntumaa on vaikea ellei mahdoton saavuttaa digitaalisesti.

Laura Merz on aina pitänyt eläimistä ja tottunut niihin lapsesta asti. Kirjan alkusanoissa Merz kertoo roiskineensa paperille aluksi vain musteläiskiä. Vähitellen niistä alkoi hahmottua eri eläimiä,  joille hän etsi sopivaa muotoa. Vaikka kuvat on tehty ilman mallia, Merzin innoittajana on ollut maailmankuulu luontodokumenttien tekijä David Attenborough, jonka ohjelmia Merz kertomansa mukaan katsoi paljon kuvitusta tehdessään.

karhu ja muurahaiset
Tuhat ja yksi otusta © Laura Merz ja Etana Editions, 2016

Kirjan tekstin ovat kirjoittaneet Aino Järvinen ja Laura Merz yhdessä. Kuvissa ja myös tekstissä on leikkisyyttä ja lennokkuutta, tilaa mielikuvitukselle ja katsojan omalle luovuudelle. Eläinten esittelyt ovat sopivan lyhyitä ja helposti omaksuttavia, ja jokainen päättyy lasta aktivoivaan kysymykseen. Elämistä on poimittu esiin kiinnostavia, lasten huumorintajuun vetoavia yksityiskohtia, jotka on kuvattu hauskasti ja jopa runollisesti. Kuitenkin lyhyeen tekstiin on saatu ujutettua oleellinen. Eläinten luonnehdinnassa on mainioita tiivistyksiä kuten ”seepra, savannin iloinen raitapöksy” tai ”norsu, viidakon monitoimikone”. Taustalla on kuitenkin tiukkaa faktaa, ja eläimet kuvataan osana luonnon kiertokulkua. Kirjan lopussa kerrotaan sittiäisestä, joka suunnistaa linnunradan avulla, ja jolla on ”pieni suuri tehtävä” tässä kiertokulussa. ”Kakkaa syövä kuoriainen katsoo tähtiin!”

Lopulta päädytään myös ihmiseen, joka sepittää tarinan ja piirtää kuvan.

uusi_norsu
Tuhat ja yksi otusta © Laura Merz ja Etana Editions, 2016

Pieni mutta kunnianhimoisesti ja rohkeasti toimiva kustantamo Etana Editions on jälleen osoittanut, että laadukkaita kirjoja on edelleen mahdollista tehdä, vaikka se vaatii aikaa.

Itselleni tuli ensivaikutelmana Laura Merzin eläinkuvista mieleen Bratislavan kuvitusbiennaalissa vuonna 2013 Grand Prix’lla palkittu Evelyne Lauben ja Nina Wehrlen taidokas lyijykynäkuvitus Suuri tulva, joka kuvaa Nooan arkkia. Olin silloin itse mukana raadissa, joka valitsi muitakin melko minimalistisia kuvituksia palkinnoille. Se saattoi olla sattumaa, mutta myös oire kyllästymisestä  yltäkylläiseen värimaailmaan. Siihen ajatukseen myös Merzin kuvitus sopii hyvin.

valaat
Tuhat ja yksi otusta © Laura Merz ja Etana Editions, 2016

Laura Merzin käyttämä valuva muste tuo mieleen maineikkaan tšekkiläisen kuvittajan Mirko Hanákin (1921–1971), joka muistetaan hänen pehmeästä siveltimenjäljestään. Myös Hanák arvosti eläimiä suuresti ja kuvasi niitä taidokkaasti, mutta hänen kuvituksensa olivat romanttisella tavalla realistisia. Merzin muodoilla ja pinnoilla leikittelevät, tyylitellyt ja modernit  otukset taas heräävät eloon mielikuvien ja mielikuvituksen voimin.

Tuhat ja yksi otusta -kirjan kuvitusoriginaalit ovat esillä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä 16.10. 2016 asti. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan euro WWF:n työlle tiikerien suojelemiseksi.

Arja Kanerva

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s