[arvio] Laura Ertimo: Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista

Laura ErtimoErtimo_Kontinen__Yö
Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista
Kuvittanut Satu Kontinen
Myllylahti 2016
ISBN 978-952-202-702-3

Laura Ertimon kirjoittama tietokirja Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista häkellyttää lukijan tyylikkäällä mustavalkoisella Satu Kontisen upean yksityiskohtaisella kuvituksella. Yhtä lailla häkellyttävää on kirjan tapa käsitellä yöhön liittyviä niin aikuisia kuin lapsia kiehtovia aihealueita sekä kiinnostavasti, syvällisesti että puhuttelevasti. Tietokirjan teksti ja kuvitus muodostavatkin ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka antaa selkeyttäviä vastauksia monenlaisiin mieltä askarruttaviin pohdintoihin, mutta antaa myös muistoille, mielikuvitukselle ja tunteille tilaa. Kuvittajan ja kirjailijan yhteistyön voima onkin selkeästi aistittavissa.

Tietokirjailija Laura Ertimon arkiset kokemukset synnyttivät ajatuksen vastata omien lasten yöaiheisiin kysymyksiin ja nukkumiseen liittyviin pohdintoihin, joita oli monen muunkin tutun lapsiperheen elämässä. Hänen tapansa lähestyä ongelmaa oli kerätä tietoa ja kirjoittaa se auki persoonallisella tavalla. Kirjailija vertaakin lähestymistapaansa kaleidoskooppiin katsomiseen:

Siinä missä monien asiantuntijoiden on helppo syventyä yhden aiheen syövereihin, minun mieleni tekee hypätä yhdestä asiasta naapurin puolelle, kääntää aihetta ja vähän ravistaa, jos eteen tulisi vielä jotain uutta.”

Kirjan kuvittaja Satu Kontinen on ammatiltaan graafinen suunnittelija, joka luonnehtii itseään kukkia ja mustavalkoisesta toteutuksesta huolimatta yllättäen värejä rakastavaksi. Piirtäjänä hän on vasta nyt puhjennut kukkaan, koska koulussa hänelle sanottiin, että piirtämisestä ei voi tulla ammattia. Kontinen haluaakin sanoa kertoa, että kaikki on mahdollista: ­ ”Kaikki, mitä sydän halajaa, voi toteutua.”

Annoin tietokirjan biologian tunnilla oppilaiden kommentoitavaksi. Teos oli kiireisten 5.-luokkalasten oppilaiden mielestä mukava juuri siksi, että siihen voi syventyä vaikkapa vain aukeama kerrallaan. Koululaiset pitivät mustavalkoista kuvitusta sellaisena, että se antaa tilaa värittää kuvat oman mielikuvituksen mukaan tai innostaa ihan konkreettisesti kaivamaan värikynät esiin. He olisivat toivoneet myös sitä, että kirja olisi kannustanut enemmän vuorovaikutukseen siten, että sivuilla olisi ollut merkittyä tilaa omille muistiinpanoille tai havainnoille.

Hienoa, että palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla, ja valittiin Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kokoelmaan.

Teresia Volotinen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s