[arvio] Kaisa Happonen & Anne Vasko: Mur, eli karhu

Happonen, Kaisamur-eli-karhu
Mur, eli karhu
kuv. Anne Vasko
Tammi 2016
ISBN 978-951-31-9078-1

Yö on yö, päivä on päivä. Talvi on talvi. Ja karhu on karhu.

Poikkeus vahvistaa säännön! Se pätee näköjään myös karhujen keskuudessa, todistaa television lastenohjelmista tutuksi tulleen tuottaja ja kirjailija Kaisa Happosen ja palkitun kuvittaja Anne Vaskon mainio teos Mur, eli karhu. Tämän tyylikkään kuvakirjan voima on siinä, että se kertoo satujen tutusta ja kiltistä nallesta, Suomen sympaattisesta kansalliseläimestä karhusta, jonka erilaisuus tulee esiin, kun se kun ei millään saa muiden karhujen tapaan unta ja joutuu kamppailemaan stereotyyppisiä odotuksia vastaan.

Happosen vivahteikas ja samalla kuitenkin ihailtavan lyhyeen muotoon tiivistetty teksti hyödyntää typografisia keinoja tehostaen toimivaa vuoropuhelua Vaskon loistavan kollaasitekniikkaa käyttävän kuvituksen kanssa. Juuri tällä tavoin toimii korkeatasoinen kuvakirja, teksti tukee tasavertaisesti kuvaa ja kuva tukee tekstiä, eikä niin, että toinen olisi pää- ja toinen sivuosassa! Kirjan sanoma korostaa hienolla tavalla erilaisuuden hyväksymistä niin itsessä kuin muissa, oman identiteetin ainutlaatuisuutta ja omien vahvuuksiensa tunnistamista. Tässä kirjassa se konkretisoituu karhujen totutuista tavoista poikkeavan unettoman Mur-karhun ylpeään oivallukseen, että se onkin talvikarhu.

Anne Vasko (Peltola) on kuvittanut muun muassa Tuula Korolaisen, Tittamari Marttisen, Johanna Venhon, Anna-Mari Kaskisen ja Riina Katajavuoren kirjoja sekä Kirsi Kunnaksen runoja ja runokäännöksiä. Hän on julkaissut myös useita omia teoksia, joista tunnetuin on vuonna 2011 Rudolf Koivu -palkittu tekstiilikollaasein kuvitettu lasten kuvakirja Jellona Suuri. IBBY Finlandin valitsemia Anne Vaskon kuvituksia on ollut esillä BIB:n  kansainvälisissä kuvitusbiennaaleissa Bratislavassa. Vaskon persoonallista kuvitustyyliä onkin joskus luonnehdittu marimekkomaiseksi. Liekö sillä yhteyttä, että hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun muoti- ja tekstiilitaiteen osastolta.

Pitää paikkansa, että erilaisuus on rikkautta. Mur, eli karhu tarjoaa mukaansatempaavan ja voimaannuttavan lukuelämyksen!

Teresia Volotinen 1/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s