[arvio] Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja beibit

shells3_1Paretskoi, Jyri
Shell’s Angles ja beibit (Shell’s Angles #3)
Karisto 2015
ISBN 978-951-23-6022-2

Bensan ja teinihien katkuinen kirjasarja on edennyt kolmanteen osaan. Shell’s Angles ja beibit alkaakin melkoisella rytinällä, kun Rudin tyttöystävä Hanna ilmoittaa olevansa raskaana. Viisitoistavuotiaille nuorille uutinen on pysäyttävä ja hämmentävä. Tai no, kaikille muille paitsi Samulle, jonka ensimmäinen reaktio uutiseen on ”Ne ovat panneet!”, mutta laitetaan kyseinen tunnereaktio teinihormonien piikkiin. Pian porukka alkaa pohtia, millaista elämä lapsen kanssa olisi. Milla keksii hyvän idean: pojat saavat pitää huolta kahdesta nukesta ja yhdestä pehmonorsusta (koska Samulle ei valitettavasti riittänyt vauvanukkea) ja heidän täytyy tehdä välittömästi ne hoitotoimenpiteet, jotka Milla heille viestillä lähettää. Hoitotoimenpide kuitataan lähettämällä valokuva Millalle.

Kesken isyystestin pojat näkevät, kuinka joku tekee donitseja mopolla koulun pihalla. Ei tässä mitään hätää muuten olisi, jollei mopo olisi kilvetön ja ajajalla päällään mikäs muukaan kuin Shell’s Anglesien jengiliivi. Mopojengi ryhtyy selvittämään ajajan henkilöllisyyttä puhdistaakseen maineensa. Tämä ei vaan olekaan niin yksinkertaista kuin ajattelisi.

Kirjassa käsitellään myös teini-ihastumisia ja etäsuhteiden toimivuutta. Rudin ja Hannan vauvakuvio liikkuu edestakaisin kirjan edetessä, mutta päättyy lopulta onnellisesti. Paretskoi tavoittaa jotakin hyvin uskottavaa ja rehellistä kirjoitustyylillään ja kuvauksellaan teinielämästä. Hahmoihin on helppo uskoa, heihin voi samaistua ja huumori on oikeasti hauskaa eikä väkinäistä. Ainoa miinus kirjasta tulee sen pituudesta: aikuislukijalle reilu kolmisensataa sivua nuortenkirjaa ei ole urakka eikä mikään, mutta kohderyhmä voi karttaa kirjaa tämän vuoksi. Varsinkin kirjan henkilöiden kanssa samoja ikiä olevat nuoret pojat tuntuvat usein valitsevan luettavan kirjan sen paksuuden perusteella, ei sen sisällön. Tätä kirjaa voi olla hankala markkinoida otolliselle kohderyhmälle, mutta toivotaan parasta, että puskajuoru kirjojen sisällöstä ja tarinan laadukkuudesta kantautuvat myös heidän korviinsa, ja he uskaltavat tarttua kirjaan.

Shell’s Angles ja beibit sai minut muistamaan oman teini-ikäni ja siihen liittyvät kommellukset elävinä. Kirjan nimen voi nähdä sisältävän kaksoismerkityksen: beibi voi sanana viitata niin vauvaan kuin tyttöihinkin. Paretskoilla on loistava tyyli tavoittaa lukijansa ja saada oma äänensä kuuluviin tekstissä. Tällaista nuortenkirjallisuutta tarvitaan enemmänkin.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s