[arvio] Julie Murphy: Dumplin

Murphy, Julie9789511298205
Dumplin
Otava 2016
ISBN 978-951-1-29820-5

Dolly Parton. Työpaikan komistus Bo. Missikisoihin hurahtanut äiti. Kuollut täti. Paras ystävä Ellen, johon voi aina luottaa. Tyttö, joka ei anna oman ulkomuotonsa määrittää sitä, kuka hän oikeasti on.

Willowdean eli Will on ei ole kuten muut tytöt. Hän ei ole hoikka, innostunut kauneuskilpailuista tai laihduttamisesta. Will tykkää itsestään juuri sellaisena kuin hän on, mikä ei välttämättä ole yksinkertaista kodissa, jossa äiti on paikallisten missikisojen järjestäjä vuodesta toiseen. Will tietää äitinsä toivovan, että hän laihtuisi normaalipainoiseksi, kiinnostuisi kauneuskilpailuista ja olisi näin äitinsä unelman jatkaja. Will tietää myös hyvin sen, ettei hänen äitinsä halua Willin päätyvän samanlaiseksi kuin Lucy-täti. Lucy, Willin täti, eristäytyi ihmisistä, kärsi lihavuudestaan ja lopulta kuoli siihen. Will tietää kuitenkin, että hän itse on terve ja viihtyy omissa nahoissaan. Hän tietää, että pelkkä hoikkuus ei tuo onnea, iloa ja poista kaikkia ongelmia.

Will joutuu kuitenkin punnitsemaan omaa rehellisyyttään itseään kohtaan, kun Bo, samassa työpaikassa työskentelevä lihaksikas komistus, kiinnittää huomiota Williin ja aloittaa salasuhteen hänen kanssaan. Will on hurmaantunut Bosta ja on onnensa kukkuloilla heidän suudellessaan, mutta vaivaantuu välittömästi Bon koskettaessa hänen vartaloaan. Will ei pysty lopettamaan ajattelemasta muhkuroitaan Bon käden alla, ja väistää. Hänen reaktionsa hämmentää häntä, sillä aina aikaisemmin hän on ollut itsevarma. Myös Bon halu salailla heidän suhdettaan aiheuttaa Willille päänvaivaa.

Äidin ei-niin-hienovaraisten vihjailujen jatkuessa Will päättää näyttää kaikille, ja ilmoittautuu tulossa oleviin missikisoihin. Koska hän on Will, hän tekee sen omalla tyylillään: laihduttamatta, ollen oma itsensä, välittämättä äitinsä kauhisteluista. Will pitää mielessään Dolly Partonin tarinan: kukaan ei pitänyt Dollya vakavasti otettavana artistina hänen vartalonsa takia, mutta hän näytti kaikille. Niin tekee myös Will.

Dumplin ottaa kantaa yhteiskunnassa vallalla oleviin kauneuskäsityksiin ja myytteihin, joiden mukaan laihuus tuo onnea. Päähenkilö Will antaa hyvän roolimallin nuorille naisille siitä, että ei ole väliä minkä kokoinen olet, voit saada kaiken mitä haluat, kun vain uskot itseesi etkä anna pahanilmanlintujen lannistaa sinua. Kirjailijan ratkaisu olla mainitsematta Willin kokoa mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi samaistua Williin. Jokainen voi kuvitella Willin juuri sen kokoiseksi, kuin haluaa.

Tämä kirja on hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on hyväksyä itsensä ja tuntea olonsa mukavaksi omana itsenään. Willin ratkaisu olla laihduttamatta antaa oikean kuvan siitä, että ongelmia ei voida ratkaista kehon ulkoista olomuotoa muuttamalla. Laihuus itsessään ei ole avain onneen eikä poista ihmisen syvimpiä ongelmia. Ne seuraavat mukana, olit sitten pluskokoinen tai normaalivartaloinen.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s