[arvio] Janne Kukkonen: Voro – kolmen kuninkaan aarre

Kukkonen, Jannec1-c4voro.indd
Voro – kolmen kuninkaan aarre
Like 2016
ISBN 978-952-01-1319-3

Harvoin törmää näin jännittävään ja mukaansa tempaavaan sarjakuvaan, joka kuitenkin sopii ihan pienimmät pois lukien kaikenikäisille lukijoille. Voro on visuaalisesti upea, juoneltaan koukuttava ja maltillisen opettavainen sarjakuvateos. Lisäksi sarjakuvan päähenkilö, varas nimeltä Lilja, on ihastuttavan omapäinen ja impulsiivinen pikkurosvo. Hillitty mustavalkoinen kuvitustyyli ja sopivasti jaksotellut luvut vievät tarinaa eteenpäin kuin huomaamatta. Huolimatta muutamista verihurmeisista kohtauksista, jotka on kuitenkin toteutettu tyylikkäästi, kirja ei ole liian gore. Mukana on lisäksi huumoria sopivissa määrin, tekemättä sarjakuvasta kuitenkaan pelkkää pelleilyä.

Lilja on tehtaillut pikkurikoksia koko pienen elämänsä oppimestarinsa Samuelin siipien suojissa, ja pikkuhiljaa Liljasta alkaa tuntua, että pikkurikokset eivät enää riitä. Hän haluaa arvokkaamman keikan, joka olisi vaativuustasoltaan aivan eri luokkaa kuin nykyiset, kaikkein mitättömimmät toimeksiannot. Varkaiden killan johtaja ei kuitenkaan ole vakuuttunut Liljan kyvyistä, ja Lilja päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä. Hän varastaa varkaiden killan johtajalta toimeksiannon, joka sysää Liljan kohti ennennäkemätöntä seikkailua. Lilja joutuu kohtaamaan hurjia ja pelottavia tilanteita täyttäessään uutta tehtäväänsä, jonka epäonnistumisella olisi peruuttamattomat vaikutukset. Samalla hän on kuitenkin innoissaan, koska matka kohti mestarivarkaan uraa on alkanut.

Voro on Janne Kukkosen ensimmäinen sarjakuvateos, joka kuitenkin kypsyydellään ja hienolla piirrosjäljellään vakuuttaa lukijansa heti kättelyssä. Teos ei sorru turhaan saarnaamiseen ja nostaa rohkeasti tyttöpäähenkilön keskiöön. Lilja on päättäväinen, omalla tavallaan häikäilemätön, mutta hänellä on kuitenkin myös omat moraalisääntönsä ja osa hänen kohtaamistaan tehtävistä sotii tätä moraalikäsitystä vastaan. Kuitenkin, kun kyseessä on itselle rakkaan henkilön elämä, moraalista on pakko tinkiä. Näitä moraalisia dilemmoja on mukana muutamia, ja niitä ei pureskella valmiiksi, vaan niiden löytäminen ja pohtiminen jätetään lukijan hartioille. Kokonaisuutena sarjakuva on erinomainen enkä malta odottaa Kukkosen seuraavaa teosta!

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s