[arvio] J.S. Meresmaa: Naakkamestari

J.S. Meresmaanaakkamestari
Naakkamestari
Robustos 2016
ISBN 9789525758375

2010-luvulla pienten kustantamojen määrä tuntuu räjähtäneen, ja sanon sen suurella ilolla. Pienemmiltä ilmestyy paljon loistavaa kirjallisuutta – niin käännettyä kuin kotimaista – joka ei mahdu suurten kustantamoiden ohjelmiin. Mukana on asiantuntemusta, erikoistumista, enemmän rakkautta kirjallisuuteen ja vähemmän tiukkaan tulokseen. On ilahduttavaa, että myös arvosteluraadit ja kriitikot suhtautuvat pienempiin kustantamoihin kohtuullisen tasa-arvoisesti suurempien kanssa.

Kirjailijat voivat myös sukkuloida kustantamojen välillä ja etsiä kirjalleen sitä oikeaa. J. S. Meresmaa on hyvä esimerkki tästä; hänen fantasia- ja steampunk-teoksiaan on julkaistu Karistolta, Myllylahdelta, Osuuskummalta e-kirjoina ja nyt Robustokselta. Vuonna 2005 perustettu kustantamo on ollut hyvin esillä julkisuudessa, sillä ehdokkuuksia löytyy mm. Sarjakuva-Finlandiassa, Finlandia Juniorissa ja Runeberg-kilpailussa.

Meresmaan Naakkamestari voitti kustantamon järjestämän pienoisromaanikilpailun vuonna 2015, ja nyt kirja on saatu suuren yleisön käsiin. Se on kertomus vanhempiensa hylkäämästä Ennistä, joka on annettu kasvatiksi valumestari Lundanin verstaaseen. Elämään mahtuu vain työtä, talon tyttären ja äidin pilkkaa, riittämättömästi huonoa ruokaa, väsymystä ja kaipuuta kotiin. Vanhemmat eivät vain palaa.

Tarina alkaa, kun Enni löytää naakan.

Koti oli hämärtynyt ohueksi muistoksi, jonka totuuden valo polttaisi hetkessä puhki. Ehkä minun oli viimein hyväksyttävä, ettei minulla ollut kotia. Ei siellä, ei täällä, ei vielä muualla kuin väräjävänä aavistuksena sydämessäni.

Naakka väsähti kesken kaiken. Harmaahuppuinen pää nuokahti, silmät puristuivat kiinni. Kun se rentoutui huivipedille puuronmuru nokkansa kärjessä, vannoin mielessäni, että minun luonani sillä olisi koti. (s. 15)

Tyttö ottaa linnun huomaansa, muttei ponnisteluistaan huolimatta pysty pelastamaan sitä. Siitä eteenpäin naakat kuitenkin tuntuvat seuraavan tyttöä, ja kun tyynyn alta löytyy salaperäisen J:n allekirjoittama kiitoskirje ja Lundanin talo syttyy palamaan, ei Ennillä ole enää paluuta entiseen elämäänsä. Mikä on mahtava Naakkamestari ja mikä Ennin kohtalo?

Kirja sijoittuu Tampereelle vuoteen 1900, jolloin työläiskaupungissa muhi monenlaisia suuria asioita, jotka tulevat esiin sivulauseissa ja viittauksissa. Työläisten oikeudet, eriarvoisuus ja sodan sekä väkivallan uhka kirjoitetaan Naakkamestarissa esiin vaihtoehtohistorian kautta, tavallisten ihmisten ja ursiinien välisenä skismana. Ursiinit ovat kielletty kansanryhmä, joilla on oma uskontonsa, jota syrjitään, epäillään sekä syystä että syyttä terroriteoista ja vallankumouksen suunnittelusta… niin, ehkäpä tästä voi lukea jotain niin historiasta kuin nykypäivästäkin.

Historiallisena romaanina alkanut tarina kehii ympärilleen fantastisia ja vaihtoehtoisia elementtejä sitä enemmän, mitä pidemmälle kertomuksessa päästään. Tampereen menneisyys alkaa näyttäytyä kaksoisvalotuksessa, mitä tukevat ajankohdan Aamulehdistä innoituksensa saaneet pikku-uutiset, ilmoitukset ja kaskut. Mukana on riittävästi todellista historiaa avatakseen lukijan mielen häiritsevään ”mitä jos” -olotilaan, tarpeeksi villiä steam punk-teknologiaa ja fantasiaa antaa mielikuvituksen lentää. Suureen osaan nousevat silti ihmisten väliset suhteet, vallankäyttö, xenofobia, pelko – lopulta lunastus ja uhri.

Joskus olin nähnyt unta, jossa osasin lentää. Niissä unissa oli aina kovan työn takana pystyä kohoamaan edes metrin verran maasta, mutta viimeisimmässä lentounessa olin nähnyt kattojen yllä avautuvan maiseman. Ehkä vielä tulisi yö, jolloin yltäisin tähtiin saakka, ja sieltä näkyisin niin kauas, että isänikin huomaisi minut. (s. 23)

Pienoisromaani on ehkä pieni sivumäärältään, mutta suuri aiheiltaan ja käsittelytavaltaan. Tuplaluokitus nuorten ja aikuisten kirjoihin on juuri oikea.

Reetta Saine

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s