[arvio] Häkkinen, Issakainen, Rahkonen & Tonteri: A sanoi Agricola

A_sanoi_Agricola_etukansi_CMYKKaisa Häkkinen, Tytti Issakainen, Pekka Rahkonen & Maisa Tonteri
A sanoi Agricola
Lasten Keskus 2017
ISBN 9789522885425

A sanoi Agricola on lasten tietokirja ja kuvakirja, jossa kerrotaan Mikael Agricolan työstä hänen luodessaan suomen kielen kirjoitusasua. Tarina kerrotaan hänen poikansa Kristian Agricolan tarinan kautta. Teoksessa isä kertoo lapselleen työstään.

Kirjassa on tarinan lisäksi loppuosassa runsaasti informaatiota. Erilliset osiot kertovat Mikael Agricolasta, Kristian Agricolasta, suomen kirjallisen kielen synnystä, koululaisten keskusteluista viisisataa vuotta sitten ja nyt sekä tarjotaan lista lisälukemisesta.

Tarina etenee selkeästi aukeamilla vuosilukujen saattelemana. Kuvitus on koko aukeaman mittaista ja tapahtumia on helppo seurata. Lisäksi joka aukeamalla tarjotaan makusteltavaksi sanoja. Harmillisesti sanoille ei tarjota etymologiaa taustaksi, mutta toisaalta kirja varmasti innoittaa kaivamaan lisätietoa. Minä ainakin etsin innostuttuani sanojen alkuperästä kertovia tietoja netistä.

AGR_0029

Kirja avaa onnistuneesti vaikeatajuista asiaa selkeästi. Tarina toimii varmasti hyvin pienelle lapselle ääneen luettuna, mutta loppuosion informatiivisemmat ja tiiviimmät tekstisivut ovat ehkä enemmän jo koululaisten juttu.

Mielestäni kirjassa on potentiaalia myös aikuisille: sanojen etymologiaan liittyviä tietoja voi etsiä netistä, lopussa oleva kirjalista kannustaa helposti perehtymään aiheeseen lisää, ja näenpä tässä jopa mahdollisuuden hyödyntää kirjaa oppitunneillakin. Kirja tarjoaa oivia yhtymäkohtia historian-, äidinkielen- ja kirjastotaitojen opetukseen.

Kaiken kaikkiaan hieno kokonaisuus monen ikäiselle!

Pia Göös

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s