[arvio] Inka Nousiainen: Yökirja

Inka Nousiainen
Yökirja
Kuvittanut Satu Kettunen
Tammi 2015
ISBN 978-951-31-8453-7

Oletko koskaan pitänyt yökirjaa? Se on vähän niin kuin päiväkirja, mutta sitä pidetään yöllä.

Inka Nousiaisen kirjoittama ja Satu Kettusen kuvittama Yökirja on monikerroksinen ja -merkityksellinen, filosofinen kuvakirja, joka herättää ajatuksia ystävyydestä, rakkaudesta, erilaisuudesta ja elämästä ylipäätään. Kettusen unenkauniit kuvitukset hehkuvat upeasti öisissä väreissä ja tunnelmissa. Kaiken kaikkiaan hieno ja kiinnostava teos!

Yökirjan päähenkilö, kuusivuotias Kuu on allerginen auringonvalolle ja seikkailee siksi öisin. Yhtenä yönä hän tapaa puun alla Suru-koiransa kanssa istuvan Raan. Raa on saanut nimensä auringon jumalalta ja Kuusta tuli kuu, koska hän tuntui äidin vastassa pyöreältä kuin täysikuu.

Raa ja Kuu ovat monella tavalla vastakohtia, kuten kuu ja aurinkokin. Kuu ei itke koskaan, vaikka olisikin surullinen, mutta Raa itkee aika usein. Ei kuitenkaan siksi, että olisi surullinen, vaan onnesta. Oikeastaan Kuu löytää Raasta vastakappaleensa, ei niinkään vastakohtansa. ”Raan kanssa tuntuu siltä kuin ajatuksemme joka tapauksessa juttelisivat keskenään.” Kuu ja Raa tapaavat öisin, eikä heidän tarvitse edes sopia, missä he tapaavat. He löytävät aina toisensa, eikä heidän tarvitse edes puhua. Kuun ja Raan suhde on enemmän kuin ystävyyttä, se on sielunkumppanuutta. Kun he ovat fyysisesti erillään, tuntuu että toinen on silti läsnä. Tulee mieleen, että Yökirja kuvaa oikeastaan kauneinta rakkautta, jota maailmassa voi olla, vaikka kyse onkin vasta lapsista.

Yökirja kertoo myös erilaisuudesta. Päiväsaikaan Kuu joutuu käyttämään avaruuspukua, joka suojaa häntä auringolta. Aluksi hän ei kehtaa kertoa siitä ystävälleen, mutta pelko on turhaa. Raa pitää avaruuspukua hienona ja arvostaa Kuuta entistä enemmän. Ystävyys on toisen kunnioittamista sellaisena kuin hän on. Kirja kannustaa avoimuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen.

Kirjan sivujuonteena on yksinäisyys. Ennen Raan tapaamista Kuu oli varmasti yksinäinen, vaikka kirja ei siitä kerrokaan. Hänen äitinsä on sitä edelleen. Äiti ompelee kankaasta pehmeitä ystäviä, ensin yhden itselleen, mutta nyt niitä haluavat monet muutkin. Maailmassa on paljon yksinäisiä ihmisiä. Yöllä äiti nukkuu pehmeän ystävänsä kainalossa. Aika surullista, vaikka kirja ei olekaan yhtään surullinen. Yökirja saa uskomaan, että maailmassa jokaiselle on olemassa pari, vastakappale. Se tärkeä ihminen, joka tekee elämästä merkityksellistä. Onnekkaita ovat ne, jotka sen ihmisen löytävät.

Kuu ja Raa roikkuvat puusta kuin pikkulepakot. © Satu Kettunen & Tammi 2015

Vähän niin kuin yksinäisyys, on myös Hiljaisuus, jota Kuu kokee. Hiljaisuus näyttäytyy kuvituksessa koko aukeaman suuruisena mustana lempeäsilmäisenä valaana. Kettusen kuvitus on pääasiassa öisen sävyinen, sininen, sinivihreä ja violetti. Muutamalla aukeamalla on päivä, silloin värimaailma on tyystin erilainen, vaalea ja keltasävyinen. Kuvitukset on toteutettu kollaaseina, joissa monenlaiset pinnat, värit ja tekstuurit yhdistyvät. Niissä on leikattuja muotoja, piirrettyjä viivoja ja maalattuja väripintoja. Leikattujen elementtien varjot luovat kokonaisuuteensa oman lisänsä. Kuvissa on ehkä elementtejä vanhoista aikakauslehdistä ja koristepapereista. Kasvonpiirteet ja yksityiskohdat on piirretty ohuin kynänvedoin. Näkökulmat ja perspektiivit vaihtelevat paljon: toisinaan katsotaan koko maisemaa, sitten siirrytään puolilähikuvaan ja seuraavaksi erikoislähikuvaan.

Nousiaisen teksti on lyyristä ja kaunista. Kielessä on paljon kielikuvia, kuten käärmeen lailla puraiseva valo ja tähdet, jotka ovat himmeää paperia. Nimet ovat erikoisia, esimerkiksi Raan pikkusisko on nimeltään Oo La Laa. Nimien ohella moni yleisnimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kuten Ystävä, Hiljaisuus, Pöllö, Vähemmän Tärkeä ja niin edelleen. Kaikki nämä yksityiskohdat vievät tekstiä kauemmas arkielämästä ja kohti satua ja fantasiaa, vaikka ihan tavallista arkeakin kirjasta löytyy.

Yökirja on upea ja monitasoinen teos, joka täytyy lukea useita kertoja ja jokaisella kerralla siitä löytää jotain uutta.

Jutta Setälä

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s