[arvio] Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet

Veistinen, Harri9789515239907
Kotitekoisen poikabändin alkeet
S&S 2016
ISBN 978-951-52-4001-9

Jo alussa olevien fiktiivisten arvioiden (kirjoittaneet Justin Bieber, Robbie Williams ja One Directionin Harry) perusteella arvasin, että lukuelämyksestä on tulossa hyvä. Kirjan päähenkilö, Rene, kertoo tarinaa minä-kertojamuodossa käyttäen runsaasti alaviitteitä selittääkseen asioita. Alaviitteet ovat humoristisia ja tuovat väkisin hymyn lukijan huulille.

Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun Rene saa päähänsä perustaa poikabändin. Taka-ajatuksena bändin perustamiselle on tietenkin tytöt ja mahdollisuus… no, tiedätte kyllä. Harmi vain, että Renen kaverit eivät ole asiasta yhtä innostuneita. Heistähän tulee eläviä maaleja koulun koviksille! Parempi olisi vain olla näkymätön ja olla herättämättä huomiota, kuten Renen isoveli Rasmus oli ohjeistanut omassa “Näin selviät hengissä yläkoulusta” -ohjekokoelmassaan. Rene on kuitenkin jääräpäinen: kun idea on kerran saatu, se toteutetaan.

Renen paras ystävä Onni ei (kuten mainittu) innostu asiasta, mutta Renen ja kaikkien yllätykseksi Topi, yksi hiljaisemmista tyypeistä, ryhtyy projektiin Renen kanssa. Tavoitteena pojilla on päästä esiintymään koulun Unkari-päivässä. Matkan varrella on kuitenkin mutkia: cover-bändi vaihtuu omaan tuotantoon, playback oikeaan lauluun, tanssikuviot surkeista vähän vähemmän surkeisiin. Mukaan päätyy myös kiusaajien silmätikkuna oleva Patrik. Rene joutuu korjaamaan omia asenteitaan ja toimintatapojaan ja samalla hylkäämään veljensä sääntökokoelman. Muutaman viikon aikana nuori poika joutuu kasvamaan henkisesti aika paljon.

Kirjan juonenkäänne tulee puskista, mutta samalla selittää hyvin paljon aikaisempia tapahtumia. Tarinan loppuosan näkeekin hyvin erilaisessa valossa ja lukijan tunteet Reneä kohtaan muuttuvat. Parempaan vai pahempaan, sitä en kerro, vaan lue kirja. Kotitekoisen poikabändin alkeet on tämän vuoden kirjasadon paremmasta päästä. Huumorin ja hauskuuden alla voidaan usein piilotella kipeitä asioita, jotka esille tullessaan muuttavat koko draaman kaaren.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s