[arvio] Hannamari Ruohonen: Kadonnut äitini

9789515242204Hannamari Ruohonen
Kadonnut äitini
S&S 2017
ISBN 978-951-52-4220-4

Missä äiti on? Hannamari Ruohosen kirjoittama ja kuvittama koskettava kuvakirja Kadonnut äitini kertoo äidin ikävästä. Kirja on Ruohosen esikoisteksti. Aiemmin hän on kuvittanut mm. Tapani Baggen lastenromaaneja sekä Aira Savisaaren ja Mirva Niinisen kuvakirjoja. Myös tekstittömät kuvakirjat Eläinten kaupunki (WSOY 2007), Eläinten kaupungissa sataa lunta (WSOY 2008) ja Eläinten kaupunki matkustaa (WSOY 2009) ovat Ruohosen käsialaa.

Kirjan kansi ja nimi herättelevät lukijaa jo ennen tarinan alkua. Kansikuva on tunnelmallinen ja vaikuttava: pieni lapsi halaa pehmonalleaan istuen sängyssä pimeässä huoneessa. Lapsen katseessa on hätää ja ikävää.

Kadonnut äitini -kirjan päähenkilö ja minäkertoja on pieni lapsi, jonka äiti on syystä tai toisesta muualla ­– ehkä lomalla tai työmatkalla, mutta tuskin pysyvästi kadonneena. Lapsesta tuntuu, että äiti on hylännyt hänet kokonaan ja hän pitää sitä omana syynään. Hän on kuullut äidin ja isän riitelevän yöllä:

Äiti oli lähtenyt, koska hän ei halunnut enää mitään. Hän ei halunnut ripustaa minun sukkiani narulle kuivumaan eikä laittaa niitä pyykkikoneeseen. Äiti ei halunnut edes nähdä yhtään sukkaa enää. Äiti ei enää jaksanut imuroida keittiön mattoa, jolle oli varissut murusia minun näkkileivästäni. Eikä äiti halunnut pyyhkiä pöydältä enää yhtäkään jugurttipisaraa iltapalan jälkeen tai kaivaa minun pikkuautojani sohvan alta.  

Aihe on kummunnut Ruohosen omasta kokemuksesta äitinä, joka tekee töitä kotona: ”Miltä lapsesta tuntuu kuulla, että vanhempi on väsynyt, ei jaksa, ei tunne ehtivänsä, eikä pysty keskittymään siihen, minkä on itse hankkinut: omaan perheeseen, jonka tulisi olla se paras asia elämässä”, hän kertoo ajatuksistaan kirjan taustalla.

Tarinaan sotkeutuu hurja Nalle-niminen koira, joka pukee lapsen tunteet näkyväksi. Aluksi lapsen ja koiran välillä on molemminpuolista pahasta olosta aiheutuvaa äksyilyä. Lapsi saa Nallesta lohtua, mutta pian kaverukset jo riehuvat raivokkaasti ja levittelevät äidin tavaroita ympäriinsä. Koira kaivaa esiin lapsen pelkotilat ja ikävät äitiin liittyvät tunteet: jos äiti ei halua olla minun kanssani, en minäkään halua olla enää äidin kanssa! Kun koiran hävitysvimma ulottuu valokuvaan, jossa lapsi on äitinsä sylissä vastasyntyneenä, se menee liian pitkälle ja lapsi suuttuu. Tunteet vaihtuvat nopeasti kiukusta riehakkuuden kautta suruun ja takaisin. Onneksi turvallinen isä on läsnä ja lohduttaa. Isän lähellä hurja Nalle-koira muuttuu pelkäksi elottomaksi pehmonalleksi.

Kirjan pehmeäsävyiset kuvitukset on tehty puuväreillä. Ne kuvastavat lapsen erilaisia tunteita: kiukkua, pelkoa, surua ja lopussa lämmintä turvallisuutta. Kiilusilmäinen ja keltahampainen Nalle-koira muuttuu niissä suureksi ja riehakkaaksi ja yhtä nopeasti takaisin pieneksi suloiseksi nalleksi. Lapsen hellyydenkaipuu näkyy kuvituksissa vahvana: hän haluaisi käpertyä äitinsä lämpimään kainaloon ja lopussa pääseekin sinne. Sylin kaipuuta korostetaan kirjan lopussa neljällä peräkkäisellä aukeamalla. Jokaisella niistä lapsi on jonkun kainalossa ­­– Nalle-koiran, isän ja äidin.

Kirjan loppu jää avoimeksi: Lapsi kuulee unen läpi isän mukavan ja pehmoisen äänen, josta tietää, että kaikki on hyvin. Viimeisellä sivulla lapsi on äitinsä hellässä syleilyssä, mutta kirja ei kerro, onko se totta vai unta. Joka tapauksessa loppu on toiveikas ja turvallinen. Lukija voi itse täyttää tarinan aukot.

Kadonnut äitini auttaa käsittelemään sekä lapsen ikävää että vanhemman huonoa omaatuntoa. Jokaiselle vanhemmalle tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, jossa hän joutuu lähtemään lapsensa luota – oli se sitten kauppaan, töihin tai matkalle. Ero tuntuu molemmista ikävältä. Erilaiset tunteet, negatiivisetkin, ovat luonnollisia ja osa elämää. Se, että joku pukee vaikeat tunteet kuviksi ja sanoiksi, voi auttaa käsittelemään asiaa yhdessä.

Jutta Setälä 4/2017

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s