[arvio] Hanna Lundström: Onnen kuplia. Runoja aloittelijoille

Lundström, Hannaonnenkuplia
Onnen kuplia. Runoja aloittelijoille
Kuvittanut Maija Hurme
Suom. Tittamari Marttinen
Kustantamo S&S 2016
ISBN 978-951-52-3830-6

Hanna Lundströmin esikoinen Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare (Schildts & Söderströms 2015) julkaistiin viime vuoden puolella. Teos nimettiin kunniakkaasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkaaksi. Nyt pienten runokirja on saatavilla myös suomeksi Tittamari Marttisen suomentamana. Näitä ”aloittelijoille” suunnattuja lastenrunoja on iloa lukea!

Kirja alkaa riemukkaasti runolla ”Tahnamato”, jossa hammastahna karkaa tuubista ja venyy seitsemän metrin mittaiseksi. Kuvituksessa taapero makaa muina miehinä kylpyammeessa ja vilkuilee kylpyhuoneen vallannutta tahnamatoa. ”Tuo nopea liero, / on liukas ja kiero. / Se kiemurtelee pitkin lattiaa. / Kuka tahnamadon kiinni saa?” Tilanne on kutkuttavan hauska ja varmasti todenmukainen monessa kodissa.

Yhteistä kaikille Onnen kuplien runoille on taaperon oma näkökulma ja intoa tutustua maailmaan ennakkoluulottomasti ja kaikilla aisteilla. Runoissa kuunnellaan kodinkoneiden pärinää, maistellaan sanomalehden sanoja ja lumihiutaleita, tunnustellaan koivun kaarnaa ja tarkkaillaan siivouskomerossa seisovaa moppia. Aikuisen kieltävä tai toruva ääni puuttuu runoista täysin. Runoissa pohditaan myös elämää suurempia asioita ja maailman ihmeellisyyksiä. Millainen onkaan leikkipuiston keskellä yötä?

Kuin voikukka ilman juuria
kuin puutarha ilman kannua
kuin pilli ilman juomista
kuin taikina ilman pannua
kuin uimahalli ilman vettä
on leikkipuisto keskiyöllä –
niin hiljainen, voi että!

Taustalla kaikissa runoissa on onnellisuus ja turvallisuus. Maailma on ihmeellinen paikka, jota voi huoletta tutkia.

Maija Hurmeen kuvitusta kirjaan Onnen kuplia
Maija Hurmeen kuvitusta kirjaan Onnen kuplia

Runojen kieli on raikasta, kepeää ja rytmikästä. Loppusoinnut sitovat säkeet yhteen ja myös alkusointuja käytetään siellä täällä. Runossa ”Ensilumi” säkeet ovat hyvin lyhyitä ja ne mukailevat putoavia hiutaleita. Runossa ”Saunan lämmössä” on paljon onomatopoeettisia sanoja, jotka kuulostavat samalta kuin kihisevä kiuas. Runossa ”Vauvasanomat” mukaillaan rapisevan sanomalehden ääntä: ”Rapista, rutista, kahista, / rypistä, mussuta, sippua!”. Sanat sopivat sujuvasti suuhun, ja nämä runot ovatkin parhaimmillaan ääneen luettuina.

RasselPrasselPuss_november473
Maija Hurmeen kuvitusta kirjaan Onnen kuplia

Maija Hurmeen kuvitukset toimivat hienosti tekstin kanssa. Ne kuvaavat pieniä arkisia ja humoristisiakin yksityiskohtia pienen taaperon elämässä ja tuovat esiin niitä asioista, joihin lapsi kiinnittää huomiota. Jokainen aukeama maalaa ihan omanlaisensa maiseman: toisinaan keskiössä ovat kodinkoneet, toisinaan hiirenkorvat koivun oksissa tai kaunis sumuinen maisema. Myös näkökulma vaihtelee paljon, välillä se on taaperon näkökulma, välillä aikuisen ja välillä ulkopuolisen. Tekniikka on selkeä ja perinteinen. Näyttävimpiä ovat utuiset akvarellit. Erityisesti kirjan kansi on todella kaunis.

Onnen kuplia on todella iloinen ja innostava runokirja, joka tuo hauskasti esiin pienen lapsen näkökulmaa maailmaan.

Jutta Setälä

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s