[arvio] Elina Rouhiainen: Vainuttu

vainuttuRouhiainen, Elina
Vainuttu (Susiraja #4)
Tammi 2015
ISBN 978-951-31-7788-1

Vainuttu päättää Raisasta, hänen veljestään Mitjasta sekä Kainuun ihmissusista kertovan pararomantiikan genreen kuuluvan Susiraja-sarjan. Raisa ja Mikael ovat löytäneet toisensa uudelleen ja suunnittelevat palaamista Kainuuseen. Mikaelilla on lauma johdettavanaan, ja ongelmia on ollut ilmassa.

Jokin kuitenkin ei ole kohdallaan Raisan ja Mikaelin välillä. Raisa kokee, että Mikael välttelee häntä välillä, ja valmistautuu jo lähtemään suhteesta. Tämä ajatus joutuu kuitenkin taka-alalle, kun Kainuun ongelmat vyöryvät heidän niskaansa. Naapurikunnan puolella on nähty susia, ja kuntalaiset hakevat sudenkaatolupaa alueelle. Tämä ei tiedä hyvää Hukkavaaran ihmissusille, sillä he eivät enää olisi turvassa.

Turvassa eivät ole myöskään Raisa ja Mitja. Vaikka he onnistuivat karkaamaan daimoneiden luota, näillä on keinonsa löytää heidät mistä tahansa. Ennustus on edelleen täyttymättä, ja Callista, daimoneiden johtaja, haluaa viedä asiat päätökseen. Raisa alkaa nähdä yllättävän eläviä unia omasta isästään, ja unet täyttyvät vihjeistä hänen isänsä kohtalosta. Hänen kuolemansa ei ollutkaan niin selvä, kuin mitä tähän asti oli ajateltu. Raisaa alkaa pelottaa, ja hänen hätänsä lisääntyy, kun Mikael katoaa.

Rouhiainen solmii Vainutussa yhteen langanpäitä, jotka ovat leijuneet ilmassa ensimmäisestä osasta lähtien. Sarjan jakaminen neljään osaan vallitsevan trilogiatrendin sijaan lukijallekin virkistävää vaihtelua. Juonen kaari kehitellään rauhassa, ja henkilöt pääsevät elämään. Mukana on niin ystävyyden tuomia ongelmia ja niiden ratkomista kuin parisuhteissakin ilmenevää problematiikka. Oman osansa saa myös lapsi-vanhempi-suhde, joka varsinkin Mikaelin ja hänen Daniel-isänsä välillä on hyvinkin haastava. Nuoret ovat aidosti nuoria haluineen ja himoineen. Kirja ei tuomitse seksuaalisuutta eikä rajoita sitä vain tyypilliseen heterokuvastoon. Mukana on niin homoseksuaalisuutta kuin lajien välistäkin rakkautta, kuten Mitja-daimonin ja hänen tyttöystävänsä Caoimhe-keijun tapauksessa. Nuorelle lukijalle tällainen seksuaalisuuden kuvaus voi olla vapauttava ja helpottava lukukokemus.

Vainuttu on hyvä päätös Susiraja-sarjalle. Sarja on antanut oman panoksensa suomalaiseen pararomantiikkaan ja on kilpailukykyinen myös ulkomaisille lajin edustajille. Kainuun ihmissusilla tulee olemaan paikka sydämessäni vielä pitkään.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s