[arvio] Elina Kynsijärvi: Loruja kotieläimistä

Kynsijärvi, Elinaloruja-kotielaimista
Loruja kotieläimistä
Kuvat Benjam Pöntinen
Maahenki 2016
ISBN 978-952-301-062-8

Kotieläimistä kertovat lorut vievät lukijansa maalaistalon idylliin, nostalgisen oloiseen mummolaan maaseudulla. Elina Kynsijärven hauskat lorut esittelevät kotieläinten lisäksi komean pohjalaistalon pihapiirin miljöötä heinäpaaleja myöten, ja kotieläinten lisäksi kirjassa esitellään muutamia lähistöllä eläviä lintuja ja metsäneläimiä. Kotieläinvalikoima on laaja: lehmä, hevonen, poni, kukko, kana, kissa, koira, mutta on myös vuoden 2015 vasikka, aasi, kalkkuna, vuohi tai ankka! Lorun muodossa voi myös lukea lokeista, lampurin ammatista tai ohran kivan kasvutarinan.

Mukaansatempaavia loruja lukiessa voi myös ihailla ammattivalokuvaaja Benjam Pöntisen tyylikkäitä valokuvia. Ne innostivatkin 1-2-luokkalaisia oppilaitani valitsemaan vuoron perään kirjasta toivelorujaan. Kuva auttoi valintaa varsinkin silloin, jos eläin oli lapselle ennestään tuntematon, kuten joillekin kaupunkilaislapselle oli esimerkiksi kalkkuna tai ylämaankarjan nauta. Uutta tietoa maatalon eläimistä välittyikin elämyksellisesti espoolaislukijoille hauskasti sekä kuvien että lorujen välityksellä.

Maatalon eläimistä kertovia kirjoja on arvosteltu siitä, että ne eivät anna realistista kuvaa tuotantoeläinten elinolosuhteista. Elina Lappalaisen kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama lasten tietokirja Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee?  (Tammi 2015) on hyvä esimerkki nykyaikaisemmasta ja todenmukaisemmasta lähestymistavasta. Loruja kotielämistä lukeutuu perinteisempään kotieläimiä romanttisesti esittelevään genreen, mutta teoksen sivuilta voi kuitenkin lukea toivomusviestin esimerkiksi sikojen onnellisemmista elinolosuhteista mudassa möyrien.

Elina Kynsijärveltä on aiemmin ilmestynyt Maahengen kustantamana muitakin eläinaiheisia lasten lorukirjoja nisäkkäistä, linnuista tai hyönteisistä, joista olen kuullut runsaasti kiittäviä sanoja. Oma lorumuotoinen tietokirjasuosikkini näistä on myös Benjam Pöntisen valokuvin kuvitettu Liituri (Maahenki  2013), joka kertoo hienolla tavalla uhanalaisen liito-oravan elämästä. Toivotan näiden parissa iloisia eläinloruhetkiä!

Teresia Volotinen 1/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s