[arvio] Anssi Keränen: Lossi-Lassin suuri sukellus

Keränen, Anssilossilassi
Lossi-Lassin suuri sukellus
Tammi 2016
ISBN 978-951-31-9025-5

Merien suojelu on tärkeä aihe Anssi Keräsen kuvakirjassa Lossi-Lassin suuri sukellus. Teoksessa jatkuu sama teema kuin aiemmin ilmestyneessä kirjassa Lossi-Lassi ja merten salaisuudet (Tammi 2015), jossa tutustuttiin Lindy Hop -laivan kapteeniin Lossi-Lassiin sekä hänen ystäviinsä Nepaan ja Ekkuun. Lisäksi tutuiksi tuli joukko muitakin hahmoja, ja teoksessa kohdataan nyt lisää uusia ystäviä. Jokaisella onkin kirjassa tärkeä tehtävä, ja luonnonsuojelullisen sanoman lisäksi tarinassa korostuu yhteistyön tärkeys, sekä se, että pienin ja vähäpätöisin voi olla korvaamaton.

Aiemmassa pelastusoperaatiossa kapteeni Lossi-Lassi ystävineen riensi lintuja tutkivan Nellin apuun pelastamaan muovirojun pilaamaa lintusaarta. Kirjassa tutustuttiin myös Tautouhun, joka oli ilmastonmuutoksen vuoksi jäänyt vaille kotia. Hän on omaksunut ajatuksen, että hänen kotinsa on siellä, missä hänen sydämensä on, ja hänen sydämensä on siellä missä hänen ystävänsä ovat. Mukana on myös edellisessä kirjassa mainittu öljyvahingosta pelastettu pieni lintu nimeltään Joel sekä vanha sirkuselefantti Eino, jotka ovat ratkaisevassa roolissa, kun Tofu-nimisen valastutkijan havaitsemia vaarallisia myrkkytynnyreitä nostetaan ystävysten avulla meren syvyyksistä.

Tutustuin 7-vuotiaiden lasten kanssa näihin kirjoihin. Heidän mielestään meriaiheiset seikkailukirjat ovat kiinnostavia, ja päähenkilö muistutti Aku Ankkaa, jonka vuoksi kirjat tuntuivat tutuilta. Joku lapsista oli katsonut televisiosta luontoaiheisia dokumentteja, ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että roskia tai myrkkyjä ei saa päästää mereen.

Kirjan kirjoittaja ja kuvittaja on Sipoossa asuva graafinen suunnittelija Anssi Keränen, joka on toiminut lehtialalla kuvittajana. Nyt Keränen on kovasti innostunut kuvakirjojen tekemisestä. Mukavaa, että hän on löytänyt hienon aihealueen kirjojensa punaiseksi langaksi!

Teresia Volotinen 2/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s