[arvio] Anne Vasko: Jukolan seitsemän poikaa

Jukolan seitsemän poikaa – luvunlaskua Aleksis Kiven tapaanjukolan-seitseman-poikaa
Toimittanut Katariina Heilala
Kuvittanut Anne Vasko
Tammi 2016
ISBN 978-951-31-8959-4

Aivan kertakaikkisen ihastuttava idea tehdä Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä vauvakirja nimeltään Jukolan seitsemän poikaa – luvunlaskua Aleksis Kiven tapaan! Sopii mainiosti itsenäisyytemme satavuotisjuhlintaankin vuonna 2017.

Tuon vähän vanhahtavalta kuulostavan luvunlaskun myötä opitaan näet helposti tunnistamaan lukumääriä ja laskemaan seitsemään sekä tutustutaan hauskalla tavalla kansalliskirjallisuuteemme pikkulapsen näkökulmasta. Ykkösestä aloitetaan siten, että esitellään veljeksistä nuorin, pikku Eero, sekä Valko-hevonen. Seuraavaksi tulevat tutuiksi kaksoset Lauri ja Timo, sekä veljesten kaksi koiraa, Killi ja Kiiski.

Lapsi saa kolmosen kohdalla nähdä Simeoniin ja Matti-kissaan, sekä laskea montako naurista kuvassa on. Tuomas puolestaan puhaltelee neljää Laurin muovaamaa kukkopilliä ja seuraavalla aukeamalla Aapo on sitonut jo viisi vihtaa – ja sivun alalaidassa muistetaan mainita, että jossakin päin Suomea puhutaan vastoista. Luvun kuusi kohdalla pitää laskea kanojen lukumäärä ja tutustua Männistön muorin Venlaan ja veljessarjan vanhimpaan, Juhaniin. Sitten pääsemmekin viimeiseen lukuun näkemään nuo valloittavat seitsemän pientä poikaa ja heidän kukkokantiset aapiskirjansa.

Kirjan jokaisella aukeamalla on myös lyhyt sitaatti Seitsemästä veljeksestä. Eturivin kuvittajiimme kuuluvan Anne Vaskon tyylikkäässä kuvituksessa on mukana kaikenlaisia kiinnostavia pikku yksityiskohtia, kuten leppäkerttuja samaan sarjaan kuuluvasta kaksikielisestä teoksesta Oma maa mansikka – Smultronstället (Tammi 2016).

Vielä voi laulaa tuttua laulua ”Makeasti oravainen makaa sammalhuoneessansa…” ja ihailla mainiota kuvaa, jossa Jukolan seitsemän poikaa makailee mättäällä oravien seurassa. Kirjan lopussa esitellään kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi ja kerrotaan hänen mestariteoksestaan Seitsemän veljestä, jonka jokainen sukupolvi löytää uudelleen kirjana, elokuvana tai näytelmänä – ja nyt myös suloisena vauvoille ja heidän vanhemmilleen suunnattuna tuhtina katselukirjana!

Teresia Volotinen, 12/2016

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s