[arvio] Aleksi Delikouras: Nörtti4: pro gamer

Delikouras, Aleksi9789511306184
Nörtti4: pro gamer (Nörtti, #4)
Otava 2016
ISBN 978-951-1-30618-4

Dragonslayer666 on päätynyt lukioon ja tylsistynyt. Ympärillä olevat ihmiset, Hege91 mukaan lukien, näyttävät keskittyvän mieluummin opiskeluun kuin ristinollan pelaamiseen. Drago ei myöskään oikein ymmärrä, miksi hänen pitäisi itse olla vastuussa omasta opiskelustaan, eikö opettajat ole lukiossakin olemassa vain sitä varten, että he käskevät opiskelijoita tekemään asioita ennemmin kuin ohjeistavat heitä olemaan vastuullisia omasta menestyksestään? Aivan turhaa Dragon mielestä, ja tämän vuoksi hän lintsaakin mahdollisimman paljon pystyäkseen pelaamaan kaiken liikenevän ajan. Yllättäen pelaaminen helpottuu entisestään, kun Dragon kreikkalainen isäpuoli Jorgos pakkaa laukkunsa ja lähtee riitaannuttuaan Dragon äidin kanssa. Dragon äiti sulkeutuu omaan huoneeseensa itkemään eikä jaksa välittää Dragon tekemisistä.

Drago siis pelaa, pelaa ja pelaa. Sattumien kautta hän päätyy e-sport-joukkueeseen TheImmortalsTeamiin ja isoon turnaukseen Saksaan. Sukset menevät kuitenkin ristiin joukkueen johtajan, Daisuken, kanssa, ja Drago saa kenkää. Hetken aikaa Drago jaksaa masistella asiaa, kunnes hän päätyy perustamaan oman joukkueensa, TheAwesomeTeamin, joka päätyy haastamaan TheImmortalsTeamin Göteborgin turnauksessa. Drago joutuu joukkueen perustamisen lisäksi miettimään omaa suhtautumistaan ympärillään oleviin ihmisiin ja elämään ylipäätään. Yläkoululaisen elämänasenteella ei todellisessa maailmassa pötkitä pitkälle eikä haistattelemalla ja vastuuta välttelemällä rakenneta tulevaisuutta.

Nörtti4: pro gamer on sekoitus vanhaa tuttua Nörttiä ja uutta, aikuisempaa Nörttiä. Drago jaksaa ärsyttää lukijaa kirjan aikana, mutta lukija pääsee myös todistamaan Dragon aikuistumista ja kasvua. Kirjassa sivutaan pelaamisen lisäksi kiusaamista ja sen aiheuttamia ongelmia. Kiusattu osapuoli kokee asiat rankempana, mitä kiusaava osapuoli on koskaan osannut kuvitella. Kiusaajan on osattava nöyrtyä myöntämään oma tyhmyytensä ja pyytää anteeksi käytöstään.

Dragon kasvutarina on oleellinen osa juonenkaarta. On vain väistämätöntä, että omista teoistaan ja elämästään on ryhdyttävä ottamaan vastuuta ja lähimmäisistä pidettävä huolta. Kasvaminen on kipuilua, sen huomaa  lukijakin. Kaikin puolin Nörtti4 on aikuismaisempi ja kehittyneempi versio sarjan alun angstisesta esiteinistä. Onneksi huumoriakaan ei ole unohdettu.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s