[arvio] Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu etsivinä. Tapaus puolittaja

PrintHavukainen, Aino & Sami Toivonen
Tatu ja Patu etsivinä. Tapaus puolittaja
Otava 2016
ISBN 978-951-1-30434-0

Tatu ja Patu etsivinä. Tapaus puolittaja oli vuoden 2016 myydyin kotimainen lastenkirja. Sitä myytiin huikeat 42 800 kappaletta. Teos on järjestyksessään kirjasarjan 17 osa.

Tarina käynnistyy, kun Tatu ja Patu tapaavat vanhan tuttunsa Niko Kuurnan. Niko kertoo merkillisistä sattumuksista, joita hänen perheelleen on tapahtunut. Joku oli puolittanut hänen isänsä pihvin jääkaapissa, hänen Pinja-siskonsa meikin tämän nukkuessa ja hänen Niko-pikkuveljensä baby slim fit -farkut. Myös Nikon oma kännykänkuorikokoelma oli tuhottu puolittamalla jokainen kännykänkuori kahteen osaan. Mysteeri täytyy selvittää ja niin Tatusta ja Patusta tulee Etsivä Tatu ja Etsitä Patu. Dekkari voi alkaa!

Kirja hyödyntää ja parodioi salapoliisiromaanien kuvastoa, kerrontaa ja juonenkäänteitä. Etsiväkaksikko pukeutuu kulahtaneisiin huopahattuihin ja virttyneisiin trenssitakkeihin ja ilmekin muuttuu heti ynseämmäksi. Tatulle ja Patulle alkaa jopa kasvaa selvä parransänki. He perustavat etsivätoimiston leikkimökkiin, jonne he raahaavat vanhan kirjoituspöydän mappeineen. He pukeutuvat valeasuihin, haastattelevat silminnäkijöitä ja etsivät johtolankoja. Yhtäkkiä heidän toimistoonsa on murtauduttu ja paikat on sotkettu – tosin lähinnä hiekkakakuilla ja muovisilla leikkiautoilla. Ahdistuksissaan etsiväkaksikko lähtee sateeseen kävelemään ja Patu kertoo:

”Vaivuin synkkiin ajatuksiin… Yhtä synkkiin kuin yllemme kertyneet sadepilvet. Olimme menettäneet toimistomme, rikostutkimuksemme oli auttamattomasti jumissa ja päätäni särki. Kävelimme korttelia ympäri… ympäri… ympäri. En tiedä kuinka kauan, olin menettänyt ajantajuni.”

Sää on sateinen ja synkkä ja tunnelma pahaenteinen, aivan kuten dekkarissa kuuluukin. Kirjan luvutkin on nimetty uhkaavasti: ”Taivas tummenee”, ”Kylmää kyytiä” ja ”Verkko kiristyy”. Etsiväkaksikko joutuukin vielä pahaan pulaan eli jumiin lukittuun roskakatokseen ennen kuin mysteeri lopulta selviää.

Synkistelystä ja salapoliisiromaaneista lainatuista juonenkäänteistä huolimatta Tatu ja Patu etsivinä on enemmän hauska kuin jännittävä. Kirjasarjalle tyypilliseen tapaan koomisinta on dekkarikaksikon vakavuuden ja muun maailman tavallisuuden välinen jännite. Tatu ja Patu näkevät kaiken omalla tavallaan, mikä tekee kaikesta heidän toiminnastaan huvittavaa. Parhaat vitsit löytyvät yksityiskohtaisesta kuvituksesta. Esimerkiksi kirjoituspöydän päällä olevassa laatikossa pitäisi olla salaisia papereita, mutta ”paperit” on yliviivattu ja laatikossa säilytetäänkin salaisia pipareita. Lastenhuoneesta löytyy hamahelmien sijaan ”humuhelmiä” ja legolaatikossa lukee ”Melu”. Suojapukujengi, joka käy sotkemassa Tatun ja Patun etsivätoimiston, on myös varsin hupsu ja hellyttävä joukkio. He ovat taaperoita kurahousuissa ja liian kireälle kiristetyissä hupuissa – Tatun ja Patun mielestä kuitenkin hyvin uhkaavia.

Kirjasta löytyy myös syvällisempi teema: tavarapaljous, sen tarpeellisuuden kyseenalaistaminen ja tavaramäärän vähentäminen. Aadan lastenkutsuilla Kuurnan perheen koti on täynnä tavaraa. Tarvitaanko sitä kaikkea hauskanpitoon?  Myöhemmin roskakatoksessa roskalaatikot pursuavat monenlaista moskaa, mutta myös runsaasti ihan ehjän ja käyttökelpoisen näköisiä esineitä. Miksi tavaraa hankitaan lisää, vaikka vanhallakin pärjäisi? Tätä pohtii myös salaperäinen Puolittaja. Kuten Patu asian hienosti muotoilee ja samalla päättää teoksen:

”Tajusin, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Tajusin, että haluan puolet enemmän ystävyyttä ja rakkautta – puolet vähemmän kaikkea turhaa.”

Tatu ja Patu etsivinä tarjoilee monipuolisen kattauksen huumoria, jännitystä ja pohdittavaa sekä lapsille että aikuisille!

Jutta Setälä 2/2017

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s