[muisto] Anni Swan -palkinto v. 2000: Jukka Parkkinen

parkkinen_anni-swan-001Suvi Kinos ja elämän eväät sai Anni Swan -palkinnon vuonna 2000. Millä eväillä Jukka Parkkinen  pokkasi palkinnon? Kirjan särmikkäät, rakastettavat henkilöt juurtuvat lukijan sieluun. Metsäläisyys ja akateemisuus kulkevat ripirinnan. Maaseudun rauha ja kaupungin hulina, perisuomalaisuus ja maailmankansalaisuus, romantiikka ja kauhu, punoutuvat toisiinsa. Rakkaus kirjoihin, kieleen, tietoon ja väittelyyn maustavat tarinaa.

Miten kävi kun luin kirjan, Suvi Kinos ja elämän eväät, uudelleen? Nauroin, hyrisin, kyynelehdin ja välillä nostelin kulmakarvoja. Sarjan kolmannessa osassa Suvi kasvaa rippikouluikäisestä väitöskirjaa viimeisteleväksi viisaustieteilijäksi. Heti perään luin sarjan kaksi edellistä osaa ja jatko-osan, Suvi Kinos ja isoisän salattu elämä (2006).  Syväsukellus orpotyttö Suvin, viiden tiedemies- ja kahden enkelienon sekä isoisä Jaakobin elämään oli virkistävä kokemus. Hyvä teksti kestää aikaa ja useita lukukertoja. Kiitos Jukka Parkkinen.

IBBY Finland jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali annetaan teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Voittajaksi on mahdollista nimetä yksittäisen teoksen sijaan myös kirjapari, kirjatrilogia tai kahden kirjoittajan yhteisteos. Mitalin on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961.

Marketta Könönen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy  järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s