[muisto] Anni Swan -mitalisti v. 1967 Esteri Vuorinen

Järjestyksessään kolmannen Anni Swan -mitalin sai vuonna 1967 Esteri Vuorinen kirjoistaan Köydenvetäjät (WSOY 1964), Martin sarviherra (WSOY 1965) ja Lentojuna (WSOY 1966).

Kansakoulunopettaja Esteri Vuorinen oli aikaansa edellä kirjoittaessaan jo 1960-luvulla helppolukuisen kirjan lapsille, joiden lukutaito on vielä alkuvaiheessa. Martin sarviherra -tarina on hetkeen pysähtymistä ja ihmettelemistä. Sarvijaakkokuoriainen tulee vahingossa perunakuorman mukana maalta kaupunkiin ja joutuu heti kerrostalon pihalla moniin vaaroihin. Onneksi leikki-ikäinen Martti löytää sarvijaakon ja ryhtyy sen suojelijaksi.

Kaikissa teoksissaan Vuorinen kirjoittaa oivaltavan lapsipsykologisesti lapsen maailmasta.

Köydenvetäjät kertoo töölöläistalon lapsista. Urri, poliopoika seuraa yleensä muiden leikkejä ikkunasta. Kerran hän osallistuu köydenvetokilpailuun ja unohtaa kainalosauvansa. Kevään tullen sitten tapahtuukin ihmeitten ihme…

Lentojuna kertoo lapsen mielenkuvituksen voimasta. Kirjan alussa vanhemmat lähtevät autolla töihin ja lapset aloittavat junaleikin. Junavaunut lisääntyvät ja sitä mukaan junan kapasiteettikin, kunnes siitä kehkeytyy lentojuna ”…ja sitten mentiin lentojunalla Ahrikkaan”.

Pirkko Ilmanen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s