[arvio] Anni Nupponen & Christine Thorel (toim.): Kristallimeri. Tarinoita merirosvoista

kristallimeriNupponen, Anni – Thorel, Christine (toim.)
Kristallimeri. Tarinoita merirosvoista
Osuuskumma 2015
ISBN 978-952-6642-43-7

Osuuskumman novellikokoelma Kristallimeri. Tarinoista merirosvoista vie lukijansa matkalle merirosvouden ytimeen. Piraatti on piraatti, niin avaruudessa kuin merelläkin. Novelleita kokoelmaan ovat kirjoittaneet toimittajien lisäsi Magdalena Hai, Jani Kangas, Kari Välimäki, J.S. Meresmaa, Patricia Mal, Erkka Leppänen, Janos Honkonen, Mikko Rauhala, Maija Haavisto ja Jussi Katajala. Novellit ovat monipuolisia ja liikkuvat merirosvomyyttien eri puolilla. Merirosvot eivät enää seilaa pitkin seitsemää merta, vaan heitä löytää myös ilmasta ja avaruudesta.

Pidempiä novelleja erottelevat Kari Välimäen Elämäni raapaleina –mininovellit, jotka ovat yhden sivun mittaisia. Nämä hengityskohdat ovat lukijalle hyviä pysähtymispaikkoja ja nollaushetkiä muuten niin hengästyttävässä tarinanjuoksussa. Novelleista muutama nousee erityisesti esille omaperäisyydellään tai kielellisellä kauneudellaan.

Jälkimmäistä edustaa Magdalena Hain novelli Kaunis Ululian. Merirosvous toimii tarinassa viitekehyksenä, mutta lukijan huomio kiinnittyy tarinan kauneuteen ja kielelliseen sujuvuuteen. Vaikka loppu on onneton, lukija hyväksyy sen muitta mutkitta, sillä se noudattaa novellissa aikaisemmin esille tulleita suuntalinjoja.

Omaperäisyyttä osoittaa Maija Haaviston Meri vaatii, joka on kirjoitettu sanomalehtileikkeiden muotoon. Tarinasta voi etsiä yhtymäkohtia niin pakolaiskriisiin kuin luonnonsuojeluteemoihinkin. Haaviston tarina kulkee omaa uraansa ja lukijan on helppo pysytellä mukana. Lehtileikkeiden ja yleisönosastokirjoitusten vaihtelu novellin edetessä luo kuvaa tarinan molemmin puolin. Varsin onnistunut ja raikas novelli!

Oman nostonsa ansaitsee Janos Honkosen Piru erehtyi vuodella. Tarina alkaa kuin mikä tahansa hylynryöstäjistä kertova tarina, mutta muuttuu pikkuhiljaa kauhutarinaksi, jolle ei voi nähdä onnellista loppua. Lopun tapahtumat saavat lukijan haukkomaan henkeään ja pidättelemään tykyttävää sydäntään, kirjailija onnistuu tuomaan päähenkilön kauhuntunteet suoraan lukijan mieleen ja silmien eteen.

Osuuskumman novellikokoelmat ovat aina piristävä poikkeus kirjallisessa tarjonnassa, ja ne puhaltavat uusia tuulia suomalaisen spefin ja fantasian genreihin. Novelleja voi lukea kuka tahansa, nuoresta vanhaan, sillä ne ovat erittäin hyvin kirjoitettuja. Kustantamon nimi kannattaakin painaa mieleen, mikäli etsii itselleen uutta, mielenkiintoista luettavaa.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s