[arvio] Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko

Hietala, Nellimiia_martik_kp
Miia Martikaisen kärsimysviikko
Karisto 2016
ISBN 978-951-23-6007-9

Miia joutuu kohtaamaan jokaisen teini-ikäisen pahimman painajaisen: mökkiviikonlopun saarimökillä, jossa ei ole verkkoa, ei kunnolla sähköä, ulkohuussi, rumat  vaatteet, mökkihullut äidit… Hän päättää ryhtyä kirjoittamaan kärsimysviikoksi nimeämänsä lomaviikon tapahtumia ylös saadakseen ajan kulumaan jotenkin. Onneksi edes läppäriä pystyy lataamaan aggregaatilla, jotta jonkinlainen kosketus sivistykseen säilyy mökin alkeellisissa olosuhteissa.

Tylsääkin tylsempi mökkiloma vaihtuu kuitenkin seikkailuksi, kun mökin rantaan ajautuu vene, jossa  on kyydissä Miian ikäinen Taneli isänsä kanssa. Veneestä on loppunut bensa kesken ajon, ja nuoret ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi lähtemään Miian vanhempien veneellä kaupunkiin hakemaan lisää polttoainetta. Paha kyllä, heti kaupungin laituriin päästyään Taneli onnistuu tiputtamaan kukkaronsa bensarahoineen satama-altaan syövereihin, ja nuorten on keksittävä keinoja hankkia tarvittavat rahat seuraavaan päivään mennessä. Miian ajatukset kuitenkin harhautuvat hetkittäin jonnekin aivan muualle kuin rahantienaamiskeinoihin, onhan Taneli ihan vetävän näköinen poika, jonka kanssa voisi tehdä kaikkea hauskaa.

Nelli Hietala on kirjoittanut todella raikkaan ja kesänmakuisen nuorten aikuisten romaanin, joka kuvaa nuoruuden intoa ja paloa sekä intohimoa realistisesti ja turhia pelkäämättä. Miia on sinut oman itsensä ja seksuaalisuutensa kanssa ja uskaltaa haluta ja himoita Tanelia ilman häpeää. Tällaista nuoren naisen seksuaalisuuden kuvausta on mahtava lukea, sillä se antaa myös lukijoilleen varmuutta ja viestiä siitä, että on ihan normaalia haluta toista ihmistä eikä sitä tarvitse häpeillä tai piilotella. Nuorten tyttöjen seksuaalisuus on ollut pitkään tabu myös kirjallisuudessa, mutta onneksi viime vuosina tämäkin aihe on vapautunut ja siitä uskalletaan kirjoittaa.

Ei kirja pelkkää himoa ja kiihkoa ole, vaan se on myös kuvaus nuorista itsestään ja heidän hitaasta kasvamisestaan kohti aikuisuutta. Ystävät ovat tärkeitä, mutta niin ovat myös vanhemmille luvatut asiat. Toisista pidetään huolta, samoin puskaan sammuneista keski-ikäisistä miehistä. 17-vuotiaana nuori kipuilee taakse jäävän lapsuuden ja edessä olevan aikuisuuden kynnyksellä, toisaalta malttamattomana aikuisuutta ja omaa päätösvaltaa odottaen, mutta toisaalta lapsuudesta kiinni pitäen ja peläten päästää siitä irti.

Miia Martikaisen kärsimysviikko yllätti minut lukijana positiivisesti ja ilahduin siitä, kuinka hyvä hyvänmielen kesäromaani kirja olikaan. Asioista ei tehty liian vaikeita tai hankalia, vaan ne kohdattiin sellaisina kuin ne tulivat vastaan. Kaikenlainen ilkeily ja negatiivisuus loistivat poissaolollaan Miian ja hänen parhaan ystävänsä Annan suhteesta, mikä on aina iloinen asia tyttöjen ystävyyttä kuvattaessa. Kaiken kaikkiaan kirja on Nelli Hietalalta vahva romaani, joka ainakin omalla listallani keikkuu tänä vuonna ilmestyneiden nuorten ja nuorten aikuisten romaanien parhaimmistossa.

Suvi Oksanen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s