Maritaa muistellen

Palkittu lastenkirjailija, runoilija ja toimittaja Marita Lindquist menehtyi palvelutalossa Helsingissä 7.6.2016. 

Hän oli syntynyt 10. marraskuutta 1918 Helsingissä. Marita Linqdquist kirjoitti ruotsiksi, ja hän toimi myös Hufvudstadsbladetin avustajana ja kolumnistina. Hänen ruotsiksi ja suomeksi ilmestyneitä lastenkirjojaan on yli 40, ja niitä on käännetty myös muille kielille. Marita Lindquistin lastenkirjat ovat useimmiten realistisia ja arjenläheisiä, ja hänellä oli harvinainen kyky asettua lapsen asemaan ja ajatusmaailmaan.

Marita Lindquist oli myös aktiivinen IBBY Finlandin jäsen. Maija Karjalainen muistelee ohessa Maritaa ja toista IBBYn pitkäaikaista jäsentä toimittaja Majlis Qvickströmiä, joka yhä on mukana IBBYn toiminnassa.

Arja Kanerva

***

Muistelen Maritaa

Varhaisimmat muistikuvani kirjailija Marita Lindquistista ovat 1970-luvun lopulta ja ne liittyvät vasta perustettuun Suomen nuorisokirjallisuuden instituuttiin. Varsin vaatimattomissa tiloissa Frenckellin kiinteistössä Tampereella 1978 toimintansa aloittanut Instituutti kokosi jäseniänsä erilaisiin tapahtumiin. Oli täyttä, oli ahdasta, oli innostusta. Erityistä hohtoa näihin tilaisuuksiin antoi mielenkiintoisen suomenruotsalaisen parivaljakon kirjailija Marita Lindquistin ja toimittaja-kriitikko Majlis Qvickströmin saapuminen Helsingistä kokouksiin.

Jo pariin kertaan valtion nuorisokirjallisuuspalkinnon saanut Marita Lindquist ja sekä radiotoimittajana että sanomalehtikriitikkona varsin tunnettu Majlis Qvickström ottivat oman arvostetun paikkansa instituuttilaisten keskuudessa. Heidän luontevuutensa, huumorintajunsa ja avarakatseisuutensa loivat ympärilleen välittömän tunnelman. Heitä katsoessaan ei voinut olla ajattelematta, että suomalainen lastenkirjallisuus on voimissaan.
– Muistan myös miten lukemattomia kertoja jäsenpostia kaksikolle lähetettäessä heidän sukunimiensä oikein kirjoittaminen aiheutti päänvaivaa: tuleeko q:n jälkeen v vai u? Muutaman kerran asianomaiset myös ystävällisesti oikaisivat postituksesta vastaavia.

Vapaamuotoisissa kokouskahvikeskusteluissa Marita Lindquist kertoi joskus lapsistaan ja lapsenlapsistaan. Hän puhui innostuneesti luonnosta ja osoitti kantavansa erityistä huolta Porkkalan ja Inkoon merialueiden puhtaudesta. Samoin aivan hänen kesäkotinsa läheisyyteen kohonneet kaksi melullaan luonnonrauhaa rikkovaa tuulivoimalaa saivat hänet toimimaan. Muiden lähialueen kesäasukkaiden kanssa hän laati viranomaisille valituskirjelmän, jonka seurauksena toinen kahdesta meluajasta poistettiin käytöstä.

IBBYn kuva-arkistosta käsiini osuu vuodelta 1990 valokuva, jossa kaksikkomme on taas yhdessä. Marita Lindquist ja Majlis Qvickström ovat onnittelemassa 75 vuotta täyttävää kirjailija Kaija Pakkasta. Taustalla kuvassa seisoo Tom Eckerman. Kaikki mainitut ovat olleet todellisia IBBY-aktiiveja!

Uuden vuosituhannen alkupuolelta on valokuva Espoon Aurora Karamzinin puistosta. Keväinen ilta-aurinko valaisee piknikillä olevaa seuruetta. IBBYläisten kevätretkellä Marita ja Majlis ovat iloisen joukon keskipisteenä, aina virkeinä ja mieli avoinna kaikelle uudelle.

marita
Marita Lindquist v. 2007 IBBY Finlandin 50-vuotisjuhlissa

Kun IBBY vuonna 2007 vietti 50-vuotisjuhlaansa, kutsuttiin Marita Lindquist ja Majlis Qvickström yhdistyksen kunniajäseniksi. Tammessa järjestetyssä tilaisuudessa Marita oli vastaanottamassa ruusun ja kunnianosoituksen, Majlis oli sairaana. Kumpainenkin arvosti saamaansa huomionosoitusta, mutta molemmat myös humoristiseen tapaansa harmittelivat sitä, että nyt on kaksi maksavaa jäsentä vähemmän IBBYn heikkoa taloutta paikkaamassa.

Maija Karjalainen

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s